Ковач и Дамјановић на сједници Владе / -
10/06/2022 u 10:35 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Влада дала позитивно мишљење: Министри правде и финансија против закона о самосталности Зете

Министар правде Марко Ковач је навео да Влада не смије дати мишљење на нешто што је супротно Закону о територијалној организацији, а министар финансија Александар Дамјановић је предложио да Зета постане самостална општина од 1. јануара наредне године

Влада је дало позитивно мишљење на измијењени Закон о територијалној организацији Црне Горе али и измијењени Закон о Главном граду чиме су се створиле претпоставке да Зета добије статус самосталне општине. Измјене ових законских рјешења тражили су посланици нове парламентарне већине Далиборка Пеjовић, Милош Конатар, Драган Ивановић, Драгиња Вуксановић Станковић и Амер Смаиловић. Током гласања о овим законским рјешењима мишљење су изузели Марко Ковач, министар правде, и Александар Дамјановић, министар финансија.

Образлажујући због чега изузима мишљење, министар Ковач је навео да Влада не смије дати мишљење на нешто што је супротну Закону о територијалној организацији.

– Јасно су прописани услови и поступак за територијалну промјену, а то је члан 19 да се територијална промјена процјењује на основу фискалног капацитета општине- потребно је израдити студију изводљивости која је у овом случају изостала. Мислим да је то обавезан услов. Други аргумент је да је споран назив, спорно је зашто се мијења име општине, да умјесто Голубоваца буде Зета. Можда улазимо у неку опасну зону. Не желим да будем песимистичан али може тежити негдје регионализацији и стварању неких других територија у оквиру Црне Горе. Мислим да то никоме није циљ из приципијелних законских разлога, ја ћу бити против овог мишљења – навео је Ковач.

Кнежевић: Могућа кривична пријава против Дукаја

Након што је Влада дала позитивно мишљење на измјене два законска рјешења на друштвеним мрежама се огласио Милан Кнежевић, предсједник Демократске народне партије. Он је навео да ће размислити о подношењу кривичне пријаве против Мараша Дукаја, министра јавне управе.

– Измјене Закона о територијалној организацији које је иницирао ДПС противан је интересима грађана Зете и понуда је за формирање једне обезглављене општине која ће зависити од милостиње Егализационог фонда и будућих Влада. Није ми јасно како је министар Мараш Дукај могао да предложи министрима да се прихвати један овакав противуставан предлог јер је базиран на класичној калкулацији. Обавеза посланика ДПС-а, УРА и СНП-а је била да уз предложене измјене доставе студију изводљивости. Питам министра Дукаја да ли би овакву општину дао Тузима, да ли би дозволили да Тузи остану без привредних потенцијала преко којих могу да се финансирају или је ово само политички изузетак када је Зета у питању. Ово што је урадио министар данас је за кривичну пријаву и ми ћемо озбиљно размотритити да је поднесемо против њега због злоупотребе службеног положаја јер је предложио да закон добије већину на Влади иако уз закон нема студије изводљивости – рекао је Кнежевић.

Министар финансија Александар Дамјановић је предложио да Зета постане самостална општина од 1. јануара наредне године.

– Сматрам да због испуњававања законских услова израде неопходних студија - фискалног утицаја овај предлог закона би негдје уз динамику коју дефинише парламент, могао да буде у примјени од 1. јануара 2023. године. До тада би се могле завршити ове неопходне ствари, а и уклонили би једну политичку тензију. Зли језици кажу да ово има везе са изборима у октобру да би се изузело бирачко тијело из Зете како би се са мање бирачког тијела направиле неке друге прекомпозиције у остатку Подгорице. Ја у то не вјерујем. Мислимо да је свима нама децентрализација негдје заједнички интерес и да то обавимо поступно и да ова прича буде потпуно везана за остваривање права грађана – поручио је Дамјановић.

Измијенама Закона о територијалној организацији предвиђа се да садашња општина у оквиру Главног града-Голубовци добија статус самосталне општине, док се измијенама Закона о Главном граду предвиђа брисање одредби које уређују симболе, празник и печат општине у оквиру Главног града, послове општине у оквиру Главног града, као и однос органа општине и органа Главног града.

Сагласност и поред негативних мишљења

Након завршетка сједнице Владе огласио се у Институт алтернатива поручујући да је Влада дала сагласност за формирање општине Зета, иако су мишљења њених министарстава на студију оправданости била негативна. Они су на твитер налогу објавили студију оправданости Зете и мишљења министарства.

"Дан" је прије сједнице Владе покушао да од Дритана Абазовића, премијера, добије коментар о самосталности Зете, али он није желио да коментарише. Након тога, на сједници Владе, оцијенио је да Влада не треба да излази ван својих ингеренција.

– Све даље процедуру су у парламенту. Сви тамо имамо своје представнике, они знају како ће да се однесу према овом питању. Ми исказујујемо поштовање према Скупштини, није обавезујуће наше мишљење, добро је да буде усклађено али није пресудно – поручио је Абазовић.

Министар јавне управе Мараш Дукај осврнуо се на искуство формирања Општине Тузи.

– Ми одлично знамо која је законска процедура, односно како су се задње три општине основале, почевши од студије, елабората. Моја напомена је и када је у питању име. У овом моменту постоји општина у оквиру Главног града која се зове Голубовци, сада је иницијатива да се зове Зета. Већина ових посланика који су предложили да Зета буде општина, првенствено су рекли да Тузи немају капацитета да буду општина, а као друго да општина не треба да се зове Малесија. Тузи су 2019. године постали самостална општина и буџет је био 1,9 милиона еура, а буџет за текућу годину је осам милиона еура. Ми немамо ништа против оснивања општине, само вас молим да имамо јасан став што се Владе тиче – поручио је Дукај.

Потпредсједник Владе Рашко Коњевић оцијенио је да оснивање Општине Зета не може имати политичку конотацију. Коњевић је објаснио да Владино мишљење није обевезујуће за посланике у Скупштини Црне Горе.

Н.С.- А.Д.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. septembar 2023 07:53