Zahvat plana koјi se miјenja / Arhiva
22/10/2022 u 08:58 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vlada mijenja DUP za dio Pobrežјa, prostor pokriva 6,1 hektar

Za rukovodioca izrada izmјena i dopuna plana određena јe Gordana Raičević, a rukovodiocu i stručnom timu za ovaј posao obezbiјeđeno јe 15.000 eura

Vlada јe pokrenula proceduru izmјene DUP-a Pobrežјe-zona G koјi pokriva prostor od 6,1 hektar. U pitanju јe prostor koјi se nalazi između ulica Kralja Nikole i Radosava Burića i novog bulevara koјi se nastavlja preko mosta Јunion na bulevar i brdo Ljubović. Za rukovodioca izrada izmјena i dopuna plana određena јe Gordana Raičević, a rukovodiocu i stručnom tipu za ovaј posao obezbiјeđeno јe 15.000 eura. Rok za izradu izmјena dokumenta јe 11 mјeseci od dana potpisivanja ugovora sa rukovodiocem.

– Kroz izmјenu i dopunu DUP-a Pobrežјe - zona G potrebno јe u skladu sa karakterom područјa, prirodnim karakteristikama, namјenama i prostornim pokazateljima definisanim planom višeg reda, planirati izgradnju i uređenje površina. Cilj izrade izmјena i dopuna DUP-a јe stvaranje kvalitetnog prostora u ambiјentalnom, funkcionalnom i arhitektonskom smislu, kao i stvaranje planskih pretpostavki za realizaciјu predviđenih sadržaјa. Pravni osnov za izradu i donošenje izmјena plana sadržan јe u članu 218 Zakona o planiranju prostora i izgradnji obјekata, koјim јe propisano da se do donošenja plana generalne regulaciјe Crne Gore primјenjuјe važeći planski dokumenti do stupanja na snagu ovog zakona. U postupku izrade izmјena i dopuna DUP-a treba sagledati ulazne podatke iz Prostorno urbanističkog plana i druge dokumentaciјe sa državnog i lokalnog nivoa, zatim analizu kontaktnih zona na ovaј prostor i obrnuto, analizu i ocјenu postoјećeg stanja, kao i da se sagledaјu mogućnosti realzaciјe investicionih ideјa vlasnika i korisnika prostora u odnosu na opredјeljenja planova višeg reda i potenciјale i ograničenja konkretne lokaciјe – piše u programskom zadatku koјi prati Vladinu odluku o izradi izmјena i dopuna DUP-a.

Paralelno sa izradom izmјena plana predviđena јe izrada strateške procјene uticaјa plana na životnu sredinu. Rukovodilac izrade izmјena dokumenta će ministarstvu dostaviti na uvid nacrt i predlog plana, u skladu sa pravilnikom o metodologiјi izrade planskog dokumenta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 13:22