/ Фото: Дан
23/10/2021 u 07:01 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Влада нудила само празна обећања за спасавање беранског рудника мрког угља

Бивши радници наводе да је крајње непримјерено што држава на прави начин није препознала проблеме

И поред бројних најава Влада Црне Горе није пружила никакву конкретну помоћ за спасавање беранског Рудника мрког угља и поновно покретање производње у јами Петњик.

То је јуче у узјави за "Дан" потврдио и извршни директор рудника Никола Шћекић, истичући да је звог потапања јаме причињена огромна штета, те да је садашње стање постало практично неодрживо.

-Послије великих напора у задњих мјесец дана успјели смо вагонима да извучемо воду из јамских просторија које су због нестанка стује биле потопљене. Међутим, датаљна санација кварова на постројењима изискује велике напоре и материјална улагања. Треба још доста тога урадити де се поново пусти струја у јаму. Додатни проблем је што немамо довољно ангажованих радника за све ове послове, тако да се налазимо у једној врло незахвалној ситуацији, с обзиром да нам је мјесецима блокиран рачин и да нам на наплату пристижу одређена дуговања. За сво ово вријеме нико из Владе нас није контактирао нити је пристигла икаква помоћ у циљу спасавања овог изузетно важног привредног субјекта не само за Беране, него и за читави регион. Зато поново апелујемо на Владу да коначно пронађе начин да пружи руку помоћи беранском руднику и допринесе поновном успостављању производње- нагласио је Шћекић.

Бивши радници наводе да је крајње непримјерено што држава на прави начин није препознала проблеме који су пратили дешавања у беранском руднику.

-Знамо да је руководство Рудника предочило Влади план како да се изађе из кризе и изубјегне увођење стечаја. Знамо да је вођено и доста разговора са званичницима на ову тему, али Влада није ништа урадила да кроз одређене субвенције помогне руднику. Зато рудник пропада, а ми сјдимо кући и узалудно се надамо да ћемо поново почети да радимо. То је заоста недостиво и још једна потврда да држава систематски окреће главу од сјевера Црне Горе – навели су бивши радници.

Предсједник општине Беране Тихомир Богавац казао је за "Дан" да је у више наврата код државних органа инсистирао да се пронађе начин за понивно активирање беранског рудника, али да се све завршавало на разговорима.

image

Тихомир Богавац

Foto: Д.Ј.

-У више наврата смо у разговорима и са премијером и са члановима Владе инсистрирали да се пронађе модел да рудник поново профункционише. Међутим, рјешење још увијек није пронађено. Недавно ми је незванично из Владе речено да не постоје законски услови да се регресирају одређене обавезе рудника, већ да би то могло да се уради ако се он припоји тремоелектрани у Пљевљима. Зато људи из Владе треба да сједну за сто са власником рудника како би се дошло до одговарајућег рјешења – навео је Богавац.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 00:10