/ -
25/02/2022 u 12:07 h
Н.С.- А.Д.Н.С.- А.Д.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Влада прихватила иницијативу невладиног удружења КАНА: ДУП за обалу Мораче стављен ван снаге

Тражили смо да се плански документ стави ван снаге јер угрожава овај дио Подгорице. Планом је било предвиђено да се изгради много објеката, да се одузме зелена површина, да се угрози постојећа инфраструктура, саопштила је Ружица Крачковић, директорица НВО КАНА

Престао је да важи измијењени ДУП Рекреативно-културна зона на обали ријеке Мораче - јужни дио у чијем захвату је хотел Подгорица, Спортски центар "Морача" али и хотел фирме Нормал компани који је иначе, изграђен мимо планског документа, одлучила је Влада на јучерашњој сједници. Овај плански документ донијет је у новембру 2012. године, а иницијативу за његово стављање ван снаге крајем новембра прошле године Министарству екологије, просторног планирања и урбанизма упутила Невладина организација КАНА тврдећи да он није квалитетан. План је покривао простор од 17,33 хектара између Улице Ивана Милутиновића са западне стране, Булевара Светог Петра Цетињског са сjеверне стране, риjеке Мораче са западне стране и Булевара револуциjе (Јунион бриџ) са jужне стране. Од укупне површине захвата плана, 3,33 хектара чине водене површине.

–Одлука о измјенама и допунама Детаљног урбанистичког плана Рекреативно -културна зона на обали ријеке Мораче - јужни дио (Службени лист Црне Горе- општински прописи, број 35/12), престаје да важи. Ова одлука ступа на снагу даном објављивања у Служеном листу Црне Горе – пише у одлуци која је јуче донијета.

Владину одлуку са задовољством су прихватили у невладином удружењу Кана. Директорица овог удружења Ружица Крачковић наводи да су тражили да се плански документ стави ван снаге јер угрожава овај дио Подгорице.

– Планом је било предвиђено да се изгради много објеката, да се одузме зелена површина, да се угрози постојећа инфраструктура. У његовом захвату се налази Спортски центар "Морача", хотел Подгорица која су вриједна архитектонска дјела. Ту је и солитер који је изграђен мимо планског документа. Овај простор треба ревитализовати и омогућити грађанима да уживају у њему. Све те просторе који су запуштени треба ревитализовати на добар начин, а не запустити и онда на основу тога изградити нове који ће да имају исту функцију као претходни о којима се није водило рачуна – навела је Ружица Крачковић.

Из НВО КАНА су крајем новембра објаснили због чега су тражили да се ДУП стави ван снаге.

– У првом реду план евидентно уводи преизграђеност (чак осам обjеката) у односу на намjену (рекреативно-културна зона), насилно уводи новоградњу већ постоjећих садржаjа на другим мjестима у захвату плана, налазећи простор за њих науштрб jавног парка, а ни једним словом не препознаjе вриjедне обjекте од изванредног значаjа за градитељско насљеђе, а коjих у захвату овог плана има чак два (хотел Подгорица и Спортски центар "Морача"). Такође, план подстиче преизграђеност на приватним парцелама без одговараjуће подршке у инфраструктури и садржаjима коjи треба да их опслуже, умањуjе jавне и jавно доступне површине, планским концептом деградира затечене рекреативне и културне садржаjе – парковске површине, обалу риjеке, значаjне обjекте градитељског насљеђа – саопштено је тада из НВО КАНА.

Из ове невладине организације крајем новембра прошле године су указали да је Управа за заштиту културних добара дониjела рjешење коjим се хотелу Подгорица утврђуjе статус непокретног културног добра од националног значаjа.

– Имаjући у виду да jе неквалитетан плански документ, донесен под упитним законским околностима, а коjем jе притом истекао рок траjања и коjи jе, коначно, у колизиjи са Законом о заштити културних добара захтиjевамо да се плански документ стави ван снаге у наjкраћем року – поручили су тада из НВО КАНА.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
КАНАДУП
29. april 2024 15:19