Прекинули застару 1,2 милиона еура потраживања
06/03/2022 u 08:00 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Водовод принудним путем наплаћује дио дуговања: Код извршитеља покренуто 3.513 поступака

По основу испостављених рачуна за утрошену воду потражуjемо 5.087.308 еура. Дуг физичких лица износи 4.281.122, а од правних лица потражуjемо 806.186 еура, саопштили из Водовода

Предузеће Водовод и канализација покренуло је 3.513 поступака принудне наплате због неизмирених дуговања за утрошену воду. На овај начин су, како су саопштили из предузећа, покренули застару потраживања у износу од око 1,2 милиона еура.

– Као што смо више пута информисали jавност, jавни извршитељи су посљедња мjера коjу Водовод спроводи како би наплатио дуговања. Тек кад имамо дужи период неплаћања воде долазимо у ситуациjу да дуг наплатимо преко jавних извршитеља. Надлежна служба друштва jе током 2021. године покренула 3.513 поступака принудне наплате путем института јавног извршителjа, чиме jе прекинула застару потраживања у износу од око 1,2 милиона еура – саопштили су из Водовода.

Из овог предузећа су раније објаснили да принудну наплату покрећу у случају када правна лица имаjу три, а физичка лица више узастопно неизмирених рачуна за воду.

– Водовод jе, вршећи услугу jавног водоснабдиjевања, увиjек поштовао, а и убудуће ће поштовати све позитивне законске прописе из области коjе регулишу обављање регулисаних комуналних дjелатности. Стога, поштуjући позитивне прописе коjи регулишу област наплате потраживања, мислимо на Закон о извршењу и обезбjеђењу,) благовремено покрећемо поступке принудне наплате и на таj начин прекида застару потраживања коjа постоjе код физичких и правних лица према Водоводу – саопштено је раније из предузећа.

Суд пресудио да запосленима не треба да плате накнаду за умањене зараде

Водовод и канализациjа ниjе имало исплата запосленима ради накнаде штете на име мање исплаћене зараде, поручују из предузећа.

– Наиме, по основу тужби одређеног броjа запослених, ради накнаде штете на име мање исплаћене зараде, против предузећа Водовод и канализациjа, Основни суд jе тужбу одбио као неосновану. По жалби тужилаца на пресуду, Виши суд jе као другостепени орган потврдио пресуду Основног суда, чиме jе пресуда постала правоснажна – саопштили су из предузећа.

Из овог предузећа наводе да по основу испостављених рачуна за утошену воду потражуjе 5.087.308 еура.

–Дуг физичких лица износи 4.281.122, а од правних лица потражуjемо 806.186 еура. Узимаjући у обзир да jе у току израда завршног рачуна, податак везано за отпис дуга усљед застаре ниjесмо у могућности да доставимо – наводе из предузећа.

Грађани који имају дуг за утрошену воду са Водоводом имаjу право да потпишу уговор о репрограму. Дуг се измирује у више мјесечних рата, уз обавезу плаћања текућег рачуна. На овај начин избjегаваjу како искључење са мреже тако и утужење.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 23:38