Успоривачи брзине тик уз кружни ток / -Архива
11/10/2021 u 06:20 h
Andrijana Dabanović, Milica VujisićAndrijana Dabanović, Milica Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Возачи незадовољни „лежећим полицајцем“ на Булевару 21. мај

Возачи сматрају да су издигнуте асфалтне платформе испред самог кружног тока непотребне, а притом и превисоке. Кажу да су кроз Албанију примијетили да се препреке постављају пред сами кружни ток, па их ми сад копирамо

На самом улазу у кружни ток на Булевару 21. мај постављени су "лежећи полицајци" односно издигнуте асфалтне платформе за које возачи сматрају да су непотребни, а притом и превисоки. За разлику од њих пјешаци и бициклисти сматрају да их треба поставити са обје стране, а не само преко двије саобраћајне траке.
– Очекивано је да возачи успоре када се приближавају кружном току, али то није случај са свима. Пребрзо се вози, те је можда и било неопходно поставити успориваче брзине и то са обје стране. Булевар, колико знам има статус магистрале и мислим да се само код нас може видјети успоривач брзине на магистралном путу. Нигдје ово не можете видјети. Замјерам само што су постављени високи "лежећи полицајци". О томе је требало повести рачуна – рекао је Саша Пејовић, суграђанин.
Борис Мартиновић каже да смо постављање успоривача брзине "преписали" из Албаније.
– Кроз Албанију сам примијетио да се овако постављају, па их ми сад копирамо. Возачи су нам такви да је можда ово и неопоходно. По Европи их нијесам видио. Сада ће нам ово постати пракса – каже Мартиновић.
Судски вјештак саобраћајне струке Павле Меденица каже да су препреке највјероватније постављене збо заштите студената и ученика ОШ "Владо Милић".
– У пројектима се не цртају успоривачи брзине, већ се касније процијени да су неопходни због заштите бициклиста и пјешака. Нема правила да ли се смије поставити испред кружног тога. Ово што је постављено на Булевару 21. маја је техничка заштита и у питању су пуни платои који су неких метар, два зависи од процјене. Они су погодни за аутобусе и теретњаке више него обични "лежећи полицајци" јер су удари много већи. Платои буду висине три, пет и седам центиметара и што је већа висина брзина креатња возила мора бити мања. Платои од седам центиметара се избјегавају јер су велики удари, а најчешће се користе они од пет центиметара – каже Меденица.

Из Секретариjата за саобраћаj на чијем је челу Лазарела Калезић казали су да се успоривачи брзине постављаjу на основу Одлуке о регулисању саобраћаjа члан 20 на териториjи Главног града.

– Планирано jе да се постави и други успоривач брзине на предметноj локациjи. Након постављања успоривача брзине испред кружног тока на Булевару 21. маj ниjесмо имали примjедбе грађана – наводе из секретаријата.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 11:37