Veselin Vukčević / - FOTO: M.V.
28/11/2022 u 10:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vukčević: Biću blokator svakog kriminalnog plana i protivpravnog ponašanja

On je odgovorio na zahtjev za ponovno zakazivanje sjednice Izborne komisije koji, kako je naveo, doživljava kao instrument prinude radi postizanja nedozvoljenog cilja

Predsjednik Izborne komisije Glavnog grada Veselin Vukčević, odgovorio je na zahtjev za ponovno zakazivanje sjednice komisije, te poručio da će biti “blokator” svakog kriminalnog plana i protivpravnog ponašanja.

- Kao predsjednik Izborne komisije Glavnog grada, podržavam na svaku zakonitu inicijativu, koja ima za cilj postupanje po Zakonu o izboru odbornika i poslanika i Uputstvu Državne izborne komisije od 11.11.2022.godine. Tako ću se odnijeti i prema Vašem zahtjevu  za sazivanje sjednice Komisije u cilju rješavanja po prigovorima i donošenja odgovarajućih akata u skladu sa zakonom, naveo je on.

Vukčević napominje da je vođen takvim postupanjem sazvao sjednicu Komisije za 15.11.2022. godine, koju je sedam članova Izborne komisije Glavnog grada pokušalo da iskoristi za protivpravno i nezakonito postupanje i utvrđivanje konačnih rezultata lokalnih izbora i to prije odlučivanja po žalbama od strane Ustavnog suda, kako je to propisano Zakonom o izboru odbornika i poslanika. 

- Podsjetiću Vas da ste bili jedan od  sedam članova Komisije koji su dva puta ignorisali moj predlog da se na sjednici od  15.11.2022. godine izjasnimo o podnijetim prigovorima  i donesemo akte o njihovom odbacivanju. Vašu  privrženost poštovanju Ustava i zakona najbolje ste pokazali zahtjevom za sazivanje sjednice Komisija od 03.novembra 2022.godine, radi utvrđivanja konačnih rezultata i ponašanjem na samoj sjednici Komisije koja je održana 15.11.2022. godine, ignorisanjem mišljenja Državne izborne komisije, koja je jasno potvrdila da se konačni rezultati izbora ne mogu utvrditi dok Ustavni sud ne odluči po žalbama, ali i potpisivanjem  akta pod nazivom »Službena zabilješka« nakon zaključene sjednice, kojim ste predložili proširivanje dnevnog reda i odlučivanje po prigovorima nakon utvrđivanja konačnih rezultata izbora, naglašava Vukčević.

Kako dodaje, zbog svega navedenog Vaš zahtjev za održavanje hitne sjednice Komisije ne doživljava kao zalaganje za zaštitu biračkog prava i poštovanje zakona, već kao instrument prinude radi postizanja nedozvoljenog cilja, a to je, ističe Vukčević, protivpravno utvrđivanje konačnih rezultata izbora. 

- Prema tome, sve dok je u Ustavu Crne Gore utvrđena nadležnost Ustavnog suda da odlučuje o izbornim sporovima i sve dok je u Zakonu o izboru odbornika i poslanika zapisano da se konačni rezultati izbora ne mogu utvrditi do konačnosti ili izvršnosti odluka Ustavnog suda donešenih po žalbi, predsjednik Komisije će biti “blokator” svakog kriminalnog plana i protivpravnog ponašanja. Ovo zbog toga što poštovanje Ustava i zakona ne doživljavam kao moj izbor, već kao obavezu prema životnom pozivu. U krajnjem opšta dužnost (obaveza) svih subjekata u državi, pa i Izborne komisije Glavnog grada, je da se pridržava Ustava i zakona  ( član 10 stav 2 Ustava), navodi on.

Iako je jasno da je, kako dodaje,  podnošenjem prigovora, devet dana nakon isteka prekluzivnog roka propisanog zakonom, izvršena očigledna zloupotreba procesnih prava, po nalogu poznatih političkih subjekata, sjednica Komisije na kojoj će se donijeti odgovarajući akti biće održana u terminu koji će podnosiocima omogućiti da blagovremeno zaštite biračko  pravo kod Državne izborne komisije, a kasnije eventualno  i kod Ustavnog suda.

Podsjetimo član Evrope sad Janko Odović, Nikola Terzić, Radosav Jokić, Ljiljana Jokić Kapa, Marka Mihailovića, Dragana Prelevića i sekretara Vladimira Vujovića tražili su od Vukčevića hitno zasjedanje sjednice koja je prekinuta 15. novembra.

- Pošto to do dana predaje ove urgencije niste učinili najjabaznije Vas molim da to učinite bez odlaganja tj. danas, i sjednicu nastavimo u ponedeljak 28. novembra 2022. godine. Time bi se prekinulo kontinuirano kršenje Zakona o izboru odornika i poslanika, kao i protivpravno ignorisanje Uputstva Državne izborne komisije. Naime, kao što znate, Državna izborna komisija je na osnovu člana 32 stav 1 tačka 3 Zakona o izboru odborika i poslanika naložila da u slucaju podnošenja prigovora predsjednik Izborne komisije Glavnog grada Podgorica mora sazvati sjednicu Komisije, kako ista, kao kolektivni organ, donijela odgovarajući akt u skladu sa Zakonom - odlučujući na sjednici većinom glasova članova Komisije, naveli su ranije u inicijativi.

Oni su tražili i da ih po hitnom postupku obavijeste o nastavku te sjednice ili sazivanju nove, kako bi, u skladu sa odredbama clana 109 Zakona, odlučili o prispjelim prigovorima, odnosno postupili po Uputstvu DIK.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 17:13