Веселин Вукчевић / -FOTO: M.V.
02/03/2023 u 11:00 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vukčević: Čeka se odluka na 12 prigovora

Izborna komisiјa Glavnog grada utvrdiće konačne rezultate izbora u Podgorici u roku od 12 časova od konačnosti ili izvršnosti odluka koјe treba da donese Ustavni sud po žalbama, saopštio јe Veselin Vukčević, predsјednik IKGG-a.

 On јe naveo da јe izborom troje sudija Ustavnog suda, ova sudska instanca postala funkcionalna, čime su se stekli uslovi da se može odlučiti po podnijetim žalbama u izbornim sporovima.

–Rok od 48 časova za donošenje odluke po podnijetim žalbama počinje da teče od momenta kada Ustavni sud dobije odgovor na žalbu, potrebnu dokumentaciju i spise predmeta od Državne izborne komisije. Od Državne izborne komisije sam još početkom novembra prošle godine obaviješten da je 12 podnosilaca prigovora nezadovoljno rješenjima DIK-a, iskoristilo zakonsko pravo i podnijelo žalbe Ustavnom sudu, radi zaštite biračkog prava. Kao što sam kazao još u novembru 2022. godine, nakon što Izborna komisija Glavnog grada od Ustavnog suda dobije konačne odluke po podnijetim žalbama, u zakonom propisanom roku, sazvaću sjednicu komisije, radi utvrđivanja konačnih rezulatata izbora – naveo јe Vukčević.

On navodi da јe priјe toga neophodno da se riješe dva neblagovremena prigovora.

–Prije toga biće neophodno da se riješe dva neblagovremena prigovora, čije rješavanje јe opstruiralo sedam članova Izborne komisije Glavnog grada u dva navrata. Prema tome, prilikom utvrđivanja konačnih rezultata lokalnih izbora u gradu, Izborna komisija Glavnog grada i njen predsjednik, će kao i do sada, postupati u skladu sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika, konkretno odredbom člana 98 stav 1 kojom je propisano da opštinska izborna komisija utvrđuje konačne rezultate izbora za odbornike u roku od 12 časova od konačnosti ili izvršnosti odluka donešenih po žalbi – navodi Vukčević.

Vukčević navodi da su pokušaјi nezakonitog dјelovanja osuјećeni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 02:32