Иван Вуковић / - Архива
21/09/2021 u 07:30 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вуковић: Мале шансе да се до краја године потпише уговор за изградњу колектора

Због неодговорног поступања ресорног министра изгубили смо три, четири мјесеца и врло вјероватно до краја године нећемо бити у прилици да потпишемо уговор са извођачем за изградњу постројења, наводи Иван Вуковић

Ако имамо у виду досадашњу динамику пуњења санитарне каде до краја наредне године бићемо у озбиљном проблему, а одговор на ваше питање треба да потражите код министра екологије Ратка Митровића, казао је Иван Вуковић, градоначелник Подгорице одговарајући на питање "Дана" колико још има мјеста у санитарним кадама и шта ће се десити када се капацитети попуне. Градња четврте санитарне каде је заустављена због мањкавости у документацији.

– Ми смо створили све претпоставке, нашли извођача, а они су нам блокирали радове. Од те депоније не зависи само Глави град. Не претјерујем, за годину, годину и по дана имаћете апокалиптичне сцене у овом дијелу Црне Горе. Моје је да упозорим на то, као што сам упозоравао на неке друге ствари па ме људи нијесу слушали. Последњих дана људи у минисатартву екологије чине оно што су чинили и са системом за пречишћавање отпадних вода прије пола године. Несвјесни су да даље опструкције онемогућавања реализације овог пројекта значи да ће Подгорица, Тузи, Даниловград и Цетиње пливати у смећу за годину дана, ако се четврта санитарна када не изгради – казао је Вуковић.

На питање да ли је имао комуникацију са Општином Тузи с обзиром на то да су радове у кругу депоније "Ливаде" недавно зауставили и мјештани Омербожовића, Вуковић је казао да што се тиче Општине Тузи свакако да имају у виду потребу договора са њима.

– За сада не препознајемо проблем у том смислу. Вјерујемо да су људи одговорни према грађанима и кажем да смо сви у истом проблему ако се застане са реализацијом овог пројекта – истиче Вуковић.

Због лоше сарадње са Владом Вуковић је казао да највјероватније до краја године неће потписати уговор са извођачем радова за изградњу самог постројења.

– Пројекат постројење за пречишћавање отпадних вода вриједан је преко 50 милиона еура, од чега десет милиона је помоћ ЕУ. Немојте се изненадити ако добијемо још 23 милиона еура бесповратних средстава на крају године за овај пројекат. Током године били смо суочени са непријатном ситуацијом, а то је да ресорни министар који би требао да нам буде подршка заправо нам је много одмогао. Због његовог неодговорног поступања изгубили смо три, четири мјесеца и врло вјероватно до краја године нећемо бити у прилици да потпишемо уговор са извођачем за изградњу постројења – наводи Вуковић.

У еколошкој држави брда се физички не чувају од пиромана

Иван Вуковић навео је да циљеви еколошке државе, дефинисани прије 30 година, нијесу испуњени, јер 2021. године Горица физички мора да се чува пиромана.

– Морали смо 24 сата да имамо патроле и то је ситуација у Црној Гори 30 година након што смо проглашени еколошком државом. Не можемо бити задовољни – каже Вуковић.

Помоћница секретара за планирање простора и одрживи развоj Бранка Кнежевић jе подсjетила да jе формирана комисиjа коjу чине експерти из области биологиjе и шумарства, и да jе у складу са препорукама струке план санациjе брда Горица спреман.

– Овом послу приступило се озбиљно, уз поштовање природних законитости и у складу са тим се неће уклонити свако стабло, већ ће се задржати сва она са шансом за регенерациjу.Четинари су јако осјетљиви тако да ће велики број бити уклоњен без обзира на старост. Задржаћемо нека стабла којима нема спаса, а они ће у будућој перспективи уз ангажнман умјетника представљати и одређене умјетничке склуптуре – наводи Кнежевић.

Јуче послеподне организована је акција чишћења Горице. Учесници, наоружани ентузијазмом, нијесу крили разочарење ситуацијом од љетос, када је пожар девастирао бројна стабла. Дошли су дају свој допринос, да би парк њиховог града изгледао љепше. А да расте свијест о потреби очувања зеленила указује бројност и присуство младих. На питање шта вас је навело да данас будете овдје, грађанка Јелена Вукчевић каже да је то био ужас који се десио љетос.

– Пожар на Горици је пробудио емоције, хајде да пробамо да вратимо ствари онакве какве су биле - каже она.

Акцију је подржала и Тамара Илинчић, која је како каже небројано пута учествовала у чишћењу јавних зелених површина.

– Подржавам овакве акције, учествовала сам у чишћењу Љубовића. Ево данас, овдје видим да има доста младих људи, доста је заљубљеника. Свијест код младих људи о битности зелених површина и паркова је порасла - каже Илинчић.

В.Ћ.

Вуковић наводи да од 6. јула чекају Министарство финансија и социјалног старања за кредитно задужење од пет милиона за куповину нових аутобуса.

– Сагласност од Министарства капиталних инвестиција смо добили и папир се налази у фиоци код министра Милојка Спајића скоро три мјесеца. Нико не зна због чега се чека са тим и нико не зна због чега нијесмо добили сагласност на кредитно задужење. Ради се о иживљавању Ваде Црне Горе над Главним градом. Ми 15 дана не можемо да ступимо у контакт са кабинетом Спајића, јер се нико не јавља на телефон. То није његова приватна фирма већ Влада. Имају обавезу да воде рачуна о оваквим стварима, а не да се понашајуу бахато, арогантно... – истиче Вуковић.

Вуковић јуче није могао да одговори на питање "Дана" колико новца недостаје од продаје електронских карата због чега је поднио кривичну пријаву против НН лица.

– Не могу говорити о детаљима. Покренули смо интерну процедуру и интерном ревизијом је потврђено то што смо имали незваничну информацију. Поднио сам кривичну пријаву. Сад је на позезу тужилаштво. Имаћемо нулти степен толеранције према онима који крше закон, без обзира на то о коме се ради – каже Вуковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 06:50