Иван Вуковић / -
26/05/2022 u 10:32 h
А.Д.-Н.С.А.Д.-Н.С.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вуковић: Подгорица и Зета су синоними

Помијешана су ми осјећања. С једне стране апсолутно поштујем легитимну жељу људи у Зети да живе у самосталној општини, а са друге стране ако ћу да будем потпуно искрен и даље не могу, односно тешко ћу се навићи на то да су то двије засебне општине, каже Иван Вуковић

Апсолутно мислим и даље да су Зета и Подгорица синоними и тешко ћу се навићи на то да су то двије засебне општине и на тој равни ми је тешко да те двије ствари одвојим, рекао је Иван Вуковић, градоначелник Подгорице, за "Дан" упитан да прокоментарише да ли је и даље при том раније више пута понављаном ставу.

– Помијешана су ми осјећања. С једне стране апсолутно поштујем легитимну жељу људи у Зети да живе у самосталној општини, такав је случај био и са Тузима, а са друге стране ако ћу да будем потпуно искрен и даље не могу, односно тешко ћу се навићи на то да су то двије засебне општине, јер то су за мене синоними и на тој равни тешко ми је да те ствари одвојим. Али биће онако како људи желе, ако се ова прича доведе до краја. Ако Зета постане наредна општина у Црној Гори урадићемо све да помогнемо њен развој, да будемо најбоље могуће комшије. Бићу поносан на то што остављамо у Зети, јер мислим да смо искоритили мандат актуелне градске управе да урадимо пуно тога на плану инфраструктуре и Зета сигурно много спремније дочекује тај тренутак него што је то био случај уназад пар година – каже Вуковић.

Он истиче да му као градоначенику није логично да каже да је задовољан тиме што ће за који мјесец по свој прилици опет мијењати границе Главног града.

– Али то је мање важно. Говорим људски, емотивно и искрено нисам на тој равни могао да те двије ствари одвојим и врло ће ми тешко бити. Просто за мене кад год се каже Зета мисли се Подгорица и обратно. Али као неко ко припада највећој партији у Црној Гори која је иницирала овај процес и довела га практично до самога краја посредством ангажовања локалне самоуправе у Голубовцима, у том смислу подржавам легитимно право људи у Зети да живе у самосталној општини – каже Вуковић.

За њега ово није политички тајминг јер је процедура покренута уназад двије године.

– Да је било спремности у оквиру бивше Владе ово би се завршило прије годину и по дана. Сада се поставља питање зашто они који се представљају као велике локалпатриоте и који се бусају у прса кад је Зета у питању то нијесу подржали када су били у Влади и када су били већина у парламету. Што се тиче буџета, инвестиција, унапређења квалитета живота у Зети нијесу урадили ништа. Буџет и за прошлу и за ову годину предвиђа нула еура капиталних инвестиција на територији Зете. То је мјера њиховог патриотизма. Ми смо радили оно што је било очекивање људи у Зети, да све учинимо да живе боље, а онда када одлуче да живе самостално да им се то омогући – рекао је Вуковић.

На питање "Дана" зашто он, у својству градоначелника Главног града и потпредсједника ДПС-а, није учествовао на прес конференцији када је представљена иницијатива о формирању нове општине промјеном закона казао је да је то све ствар договора.

– Мислим да су тамо требали да буду људи који су били, дакле то њима припада. Ово је ипак резултат доминантно рада наших људи у Зети предсједнице Општине у оквиру Главног града Тање Стајовић и предсједника парламента Ратка Стијеповића и људи који подржавају нашу политику. Ја сам свој став на ту тему казао и нисам сматрао за сходно да будем ту тога дана. Моје је да као градоначелник радим да се у Зети живи боље и живи се много боље него што се живјело. Сјутра ће ми као градоначелнику бити посао да помогнем будућој локалној управи да ту младу општину стави на ноге и да све профункционише у најкраћем року и будемо најбоље комшије – наводи Вуковић.

Почетак Вуковићевог мандата на мјесту градоначелника обиљежило је одвајање Тузи од Подгорице, а сада пред крај четворогишњег управљања градом и ново смањивање територије одвајањем Зете. У осврту на ту чињеницу он каже да у принципијелној равни не може истовјетно коментарисати те двије ствари.

– Везано за Тузи то је нешто што је планирано и прије него што сам почео да се бавим политиком, а камоли дошао у прилику да водим Главни град. Тако да је то опет било легитимно очекивање људи који живе у Тузима и што се мене тиче свако ко мисли да може боље самостално немам проблем да тако одлучи. Само се надам да су људи добро промислили. Надам се да ће сјутра у финансијском дијелу оно што је потенцијал Зете, што ће бити представљено кроз будући буџет самосталне општине, бити барем на нивоу онога што је тренутно издвајање из касе Главог града. Знам да људи у Зети рачунају на одређене потенцијале који се тренутно не користе- различите концесије, ја у том смислу препознајем потенцијал, али регистровао сам да у овој финансијској анализи стоји да је тај финансијски потенција 1,7 милиона еура. Издвајања из градске касе за Зету су се кретали између три и четири милиона еура. То није мала разлика, али се надам да буџет Зете неће бити три, четири, него седам, осам милиона и бићу јако срећан ако сусједна општине буде примјер успјеха у том смислу – наводи Вуковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 22:43