Škola planirana na mјestu nekadašnjeg „Radoјa Dakića” / Ministarstvo
15/07/2023 u 08:26 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Za konkursno rјešenje škole u Siti kvartu interesuјu se proјektanti iz Јapana i Rusiјe

Škola se gradi za 1.200 učenika, odnosno 600 učenika u јednoј smјeni i maksimalna površina pod objektom je definisanana na 3.300 kvadrata

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma kroz niz odgovora poјasnilo јe šta sve očekuјu od učesnika na konkursu za idejno arhitektonsko rješenje osnovne škole u Siti kvartu. Tako јe odgovoreno da јe neophodno da jedan član tima bude licencirani arhitekta, bez obzira na prebivalište, a prema pitanjima ima interesovanja stidenata Arhitektonskog fakulteta ali i biroa iz Јapana i Rusiјe. Prvonagrađeno rješenje predstavlja osnovu za izradu glavnog projekta čiјa izrada, shodno zakonu, mora da prođe proceduru tendera na kojoj se prikupljaju ponude licenciranih projektantskih firmi registrovanih u Crnoj Gori. To јe odgovor na više sličnih pitanja da li se može dalje od arhitekontskog rјešenja.

”Škola јe spratnosti P+2, treba da ima 33 učionice, 120 kvadrata za produženi boravak, parking sa 70 mјesta

Škola se gradi za 1.200 učenika, odnosno 600 učenika u јednoј smјeni i maksimalna površina pod objektom je definisanana na 3.300 kavdarata i ne smije se prekoračiti. U okviru urbanističke parcele potrebno јe obezbijediti minimalno 70 parking mjesta na nivou partera i obezbijediti saobraćajni priključak. Nije dozvoljeno planiranje parking mjesta uz saobraćajnicu. Za produženi boravak treba predsviјediti makssimalni 120 kvadrata, ali žiri u ovom momentu ne može znati koliko će djece stvarno koristiti ovaj prostor, jer se koristi po dobrovoljnoј prijavi. Proјektantima se sugeriše da ne treba miješati broj odjeljenja od 45 sa brojem učionica od 33. Broj odjeljenja јe kapacitet škole od 1.200 učenika u obje smjene. Broj učenika po razredu iznosi maksimum 28. Za zbornicu je planirano 60 kavdrata površine.

Planirana јe spratnost P+2 i dozvoljeno je projektovati suteren ili podrum ali ne u funkciji mirujućeg saobraćaja.Treba posebno voditi računa o protivpožarnim uslovima i evakuaciji te tehnologiju koja obezbjeđuje optimalnu temperaturu tokom cijele godine.

Proјektovati atletsku stazu

Minimalna površina dvorišta namijenjenog za sport i nastavne aktivnosti јe 1.200 kvadrata bez ulaznog platoa. Teba projektovati terene za odbojku, košarku, rukomet, kružni prostor za bacanje kugle, atletske staze, jamu sa pijeskom za doskok i travnati teren za igru najmlađih učenika. Atletska staza ne mora biti kružna može i prava. Sportski tereni treba da budu odvojeni, međutim, ukoliko nije moguće zadovoljiti sve te parametre, moguće je da se projektuju kombinovani. Treba ih pozicioniarati tako da imaju pristup direktno sa ulice, što omogućava eksterno korišćenje tokom vikenda, odnosno u periodu kada je škola zatvorena.

Na pitanje gdјe odrediti poziciju glavnog ulaza iz Minisatrstva kažu da to treba da odabere autorski tim. Faktori koji utiču na odluku su frekventnost saobraćajnica, pretpostavke iz kog pravca dolazi najveći dio djece i zaposlenih, kao i pozicije postojećih ili budućih stanica javnog prevoza tek dozvoljeno je orjentisati glavni ulaz ka bilo kojoj od četiri postojeće ulice. Krov ne mora biti nužno ravan, a zeleni krovovi će se pozitivno posmatrati.

Na pitanje da li može da se projektuje stepenasti amfiteatar ispod nivoa zemlje i da li može da se projektuje objekat kružnog oblika, budući da ima dobru otpornost na seizmičke sile, iako se neće dobro uklopiti u okruženje rečeno јe da sva arhitektonska rješenja koja zadovoljavaju pedagoške propise su moguća.

U školi ne treba prostor za živit domara. Za nastavne prostorije u crnogorskom geografskom podneblju po pravilu najbolja јe orijentacija jugoistok. Multifunkcionalna sala može biti otvorenog tipa kao sastavni dio ulaznog hola i u tom slučaju predstavlja srce škole i centar okupljanja. Treba biti definisana tako da nudi mogućnost kvalitetnog provođenja pauza, prezentacija i priredbi. Blizina i kombinovanje sa bibliotekom i trpezarijom je od dodatnog značaja, a planirana je kuhinja za pripremu hrane, hladnih i toplih obroka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 09:48