Због жалби грађана на рачуне предузећа трпе трошкове / Архива Дана
29/05/2022 u 07:00 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Захтјев Заједнице општина: Озаконити рачуне које плаћају грађани

Наша предузећа су изложена великом притиску односно значајном броју жалби које се упућују на рачуне који се достављају и грађанима и привреди, рекао је Душан Раичевић, предсједник управног одбора Заједница општина

Заједница општина Црне Горе затражила је од Скупштине Црне Горе да се по хитном поступку донесе измијењени Закон о комуналним дјелатностима како би се на тај начин спријечило да комунална предузећа трпе велике трошкове по основу жалби и приговора да се грађанима на рачунима не исказују сви елементи цијена. Иницијатива је упућена Данијели Ђуровић, предсједници Скупштине Црне Горе, а на тај корак Заједница општина се одлучила након што, како наводе у документу, нису добили повратну информацију од одбора за туризам, пољопривреду, екологију и просторно планирање.

Предсједник управног одбора Заједнице општина Црне Горе Душан Раичевић објаснио је због чега су тражили да се по хитном поступку донесу измјене овог законског рјешења.

– У више пута је најављивана иницијатива за измјену и допуну Закона о комуналним дјелатностима због чињенице да су наша комунална предузећа односно секретаријати који врше управни надзор над њима изложени великом притиску односно значајном броју жалби које се упућују на рачуне које комунална предузећа достављају и грађанима и привреди. Негдје смо сматрали да кроз измјену те једне одредбе Закона о комуналним дјелатностима можемо да премостимо до коначног статуса. Више пута смо истицали да закон мора да се мијења, да одређене одредбе нису ни у примјени и да морамо брже да реагујемо јер су општине изложене великом притиску адвоката, жалбених поступака и трошкова свих жалбених поступака и зато је наша иницијатива упућена у том правцу – навео је Раичевић.

Закон о комуналним дјелатностима усвојен је 2019. године, а Заједница општина је у јуну прошле године Министарству екологије, просторног планирања и урбанизма упутио иницијативу за хитне измјене овог законског рјешења. Као један од главних разлога због којег траже измјену закона су приговори за непоштовање члана 54 став 4 закона од стране комуналних предузећа којим је прописано да је вршилац комуналних дјелатности дужан је да на рачуну за извршену комуналну услугу.

–У пракси се показало да је примјена члана 54 став 4 у техничком и економско-рачуноводственом смислу неспроводљива. Због тога рачуни комуналних предузећа не садрже наведене елементе већ су они сачињени у складу са Законом о заштити потрошача којом је прописано „Потрошач има право на рачун који садржи све податке који му омогућавају провјеру обрачуна пружених услуга“, а елементи по својој природи нису елементи на основу којих би корисник услуге могао извршити провјеру обрачуна пружених услуга – пише и иницијативи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 11:28