Радници неколико пута протестовали / -Архива Дана
02/03/2022 u 08:00 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Захтјеви бивших радника угашеног Градског саобраћаја: Град да прода плац и исплати дуговања

Остали смо ускраћени за разлику у зарадама које су последње три године исплаћене умањење за 45 одсто, акције, али и за накнаду која је требала да нам се исплати на име порушених објеката који су постојали на том плацу, кажу радници угашеног предузећа

Бивши радници предузећа Градски саобраћај, које је угашено прије скоро двије деценије, затражили су од Главног града да прода плац њихове фирме у близини Аутобуске станице како би они успјели да намире потраживања за која су остали ускраћени. Продају плаца као начин рјешавања проблема бивши радници су изнијели Вуксану Вуксановићу, главном администратору. На овом простору сада је бензинска пумпа.

– Остали смо ускраћени за разлику у зарадама које су последње три године исплаћене умањење за 45 одсто. Такође, остали смо ускраћени за акције које смо имали у фирми, али и за накнаду која је требала да нам се исплати на име порушених објеката који су постојали на том плацу. Ту су били управна зграда, гаража, бензинска пумпа, радионица, ковачница. Све је то порушено а нама није дато ни цент. Из фирме смо отишли као технолошли вишак са 1.926 еура отпремнине. Постали смо социјални случајеви и тражимо да нам се исплати заостало – саопштио је Слободан Лончар, представник бивших радника Градског саобраћаја.

Вуксановић: Стечај је окончан, нема начина да се помогне

Главни администратор Вуксан Вуксановић наводи да Главни град нема формално-правних услова да помогне бившим радницима јер је стечај давно завршен.

–Предузеће Градски саобраћај је у стечајном поступку угашено према наводима радника још 2006. године. У оквиру стечајног поступка се сва права и обавезе запослених везаних за имовину ријеше. Самом чињеницом да је завршен стечајни поступак и да су ријешени сви имовинско-правни односи, Главни град у формално-правном смислу нема начина да им помогне, а да то буде у складу законом и да задовољимо све прописе – саопштио је Вуксановић.

Он је навео да од Вуксановића нису добили обећање да ће им помоћи у рјешавању проблема. Због тога су, како каже Лончар, допис послали и министрима финансија и економског развоја Милојку Спајићу и Јакову Милатовићу.

–Желимо и да министре упознамо са нашим проблемом. Од разговора са њима зависиће наши даљи кораци – навео је Лончар.

Градски саобраћај, чији је некадашњи оснивач Главни град, угашен је 2006. године. Предузеће се бавило јавним превозом. Бивши радници су у неколико наврата тражили да Главни град, као некадашњи оснивач фирме у којој су радили, исплати заостале зараде али и да им се врати земљиште које је припадало предузећу како би га продали и намирили се. Међутим, из локалне управе су поручивали да немају никаквих обавеза према некадашњем предузећу Градски саобраћаj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:49