/ Представници одбора за планирање простора (архива)
30/05/2021 u 12:36 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Заједница општина Црне Горе пoдноси иницијативу: Цртање планова вратити oпштинама

Умјесто децентрализациjе и давања већих надлежности општинама у планирању простора, добили смо супротно - централизован систем, гдје су општинама одузете надлежности, наводи Марко Лалевић, потпредсједник Општине Беране

Заједница општина Црне Горе припремиће иницијативу за измјене и допуне Закона о планирању простора и изградњи објеката коју ће доставити Министарству екологије, просторног планирања и урбанизма. Иницијатива ће, како је саопштио Миљан Баровић, предсједник одбора за просторно планирање Заједнице општина Црне Горе, бити припремљена на основу предлога локалних самоуправа.

–У наредном периоду ће се разматрати важећи закон, након чега ће Заједница општина Црне Горе упутити иницијативу према надлежном министарству са сугестијама за измјену законског рјешења. Прикупићемо све сугестије локалних самоуправа и кроз заједнички рад одбора доћи ћемо до заједничких придмједби и сугестија – навео је Баровић.

Три године од примјене новог концепта Закон о планирању простора и изградњи обjеката показао jе све своjе недостатке и ограничење у примјени на коjе су општине тад узалуд и указивале, саопштио је Марко Лалевић, потпредсједник Општине Беране. Он додаје да се нада да ће општинама бити враћене неке од надлежности- доношење локалне планске документациjе и да ће се размотрити нови, лакше и ефикасниjи концепт легализациjе нелегалних обjеката.

– Умјесто децентрализациjе и давања већих надлежности општинама у планирању простора, и оптималном искоришћавању своjих природних и просторних потенциjала, добили смо супротно, централизован систем где су општинама одузете надлежности доношења планске документациjе коjе су сада прешле на државни ниво. Такође, укинуте су грађевинске и употребне дозволе за изградњу и контролу изграђених обjеката па општина практично више нема никаквих ингеренциjа. Локална планска документа (ДУП-ови, ЛСЛ) коjа по новом закону уопште уђу у процедури за израду преко надлежног министарства траjу од годину и по до две, до њиховог коначног усваjања на Влади, што може бити и jедна од нових бизнис бариjера за заинтеросаване инвеститоре, док су општине ту процедуру завршавале за 6,7 месеци. Такође, нови концепт легализациjе доживио је крах јер је по важећем закону могуће легализовати само 10 одсто нелегалних обjеката, док сви остали чекаjу доношење Плана генералне регулациjе чија се израда са разлогом преиспитуjе – наводи Лалевић.

Н.С.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 11:59