Делегација ЕУ / - Архива
30/12/2021 u 14:30 h
Ljiljana MinićLjiljana Minić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Заједница општина писала Оани Кристини Попи: Угрожено право на аутономиjу општина

Измjене Закона о порезу на доходак физичких лица, због увођења категориjе неопорезивог дохотка до висине бруто зараде до 700 еура, имаће изразито негативан утицаj на приходе општина, указала је Заjедница општина у писму шефици Делегациjе Европске униjе у Црноj Гори Оани Кристини Попа.

–Доћи ће до смањења прихода општина по основу пореза на доходак физичких лица, а то jе jедан од главних прихода општина, затим знатно мање биће прихода у Егализационом фонду, а то је jако лоше када се има у виду да су двије трћине општина кориснице средстава из фонда, и на крају значаjно мање прихода по основу приреза порезу на доходак физичких лица чиjа основица за обрачун jе порез на доходак физичких лица. Анализа утицаjа измjена Закона на приходе општина (на примjеру општина Биjело Поље и Беране) показала jе да ће само по основу пореза на доходак физичких лица и приреза порезу на доходак физичких лица (без Егализационог фонда), бити мањи за 75 до 85 одсто, што jе на нивоу 30 одсто укупних годишњих прихода тих општина - наводе у писму.
Из Заједнице општина понављају да у припреми програма "Европа сад" и предлога закона коjи имаjу директан негативни утицаj на приходе општина, jединице локалне самоуправе ни на коjи начин ниjесу биле укључене нити консултоване, чиме су грубо прекршене одредбе Европске повеље о локалноj самоуправи, Закона о локалноj самоуправи и Препорука Савjета Европе да "генерално, када више власти доносе одлуке коjима сманjуjу пореску основицу локалних власти, треба обезбиjедити надокнаду".

–Заjедница општина очекуjе од Делегациjе ЕУ да дипломатским активностима обезбиjеди да државни органи поштуjу принципе Европске повеље о локалноj самоуправи, право на аутономиjу општина и локалну самоуправу - наводе у писму.

Представници Заjеднице општина су у преговорима са Министарством финансиjа учинили све да се постигне договор коjи ће обезбиjедити одрживост локалних jавних финансиjа.

– Повлачењем Предлога Закона о финансирању локалне самоуправе и амандмана за капиталне проjекте из скупштинске процедуре, општине су преварене - наводе у писму.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:58