Рефик Бојаџић / - NIKOLA SAVELJIC
21/01/2022 u 06:31 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бојаџић: Предузећа губе спорове јер издају непотпуне рачуне

Све док је члан 54 став 4 у правном промету, корисници услуга који приговарају да на рачун нијесу исказани сви елементи прописани законом ће успијевати у споровима, а комунална предузећа ће имати велике трошкове по основу судских спорова, наводи Бојаџић

Заједница општина Црне Горе затражила је од одбора за туризам, пољопривреду, екологију и просторно планирање Скупштине Црне Горе да по хитном поступку покрене процедуру припреме и доношења измијењеног Закона о комуналним дјелатностима. Као један од кључних разлога због којих траже измјене законског рјешења које је усвојено 2019. године је тај што су се локалне самоуправе од самог почетка његове примјене жалиле да се суочавају са великим бројем приговора или жалби грађани који се преко адвоката жале да се на рачунима које им издају комунална предузећа не исказују сви елементи цијена.

- Један од најчешћих приговора односи се на непоштовање члана 54 став 4 закона од стране комуналних предузећа којим је прописано "вршилац комуналних дјелатности дужан је да на рачуну за извршену комуналну услугу, односно испоручени комунални производ, посебно искаже трошкове по елемнтима". У пракси се показало да је примјена члана 54 став 4, односно исказивање на рачуну свих трошкова по елементима из којих је формирана цијена комуналне услуге, у техничком и економско-рачуноводственом смислу неспроводљива. Све док је члан 54 став 4 у правном промету, корисници услуга који приговарају да на рачун нијесу исказани сви елементи прописани законом ће успијевати у споровима, а комунална предузећа ће имати велике трошкове по основу судских спорова – пише у допису који је Рефик Бојаџић, генерални секретар Заједнице општина, упутио Драгану Краповићу, предсједнику одбора за туризам, пољопривреду, екологију и просторно планирање.

Бојаџић наводи да предузећима посебан проблем представљају одредбе члана 34 којим се прописује обавеза закључивања уговора између њих и корисника услуга.

- Проблем закључивања уговора је нарочито изражен у обављању комуналне дјелатности управљања комуналним отпадом гдје је врло тешко одредити кориснике услуга, односно количине отпада које корисник одлаже у постојећем систему сакупљања и одвођења отпада који подразумијева заједичке контејнере на јавним површинама, свима доступним по једнаким условима – наводи Бојаџић.

Генерални секретар Заједнице општина наводи да су у јуну прошле године Министарству екологије, просторног планирања и урбанизма, послали иницијативу за хитну измјену овог законског рјешења. Међутим, министарство је приступило изради новог предлога закона о комуналним дјелатностима.

–Новим предлогом закона о комуналним дјелатностима се не уређују двије значајне комуналне дјелатности-јавно водоснабдијевање и управљање комуналним отпадом, док важећи уређује оба питања. Паралелно са припремом новог Закона о комуналним дјелатностима, министарство припрема и Предлог закона о водним услугама, који на потпуно нов концептуални начин уређује ову област. Како су у питању крупни реформски захвати, који подразумијевају велики број припремних активности на стварању повољног амбијента и примјену нових законских рјешења, предлаже се одложена примјена закона на период од пет година. Са друге стране, нема потребе за одложеном примјеном новог Закона о комуналним дјелатностима. При тој чињеници, у завршној одредби предлога Закона о комуналним дјелатостима је наведено да ће се важећи закон примјењивати на обављање комуналне дјелатности, водоснабијевања и и управљање отпадним комуналним водама до почетка примјене новог Закона о комуналним дјелатностима. Увјерени смо да ћете препознати потребу и значај измјена доношења овог законског прописа како би се обезбиједиле законске претпоставке за несметано обавање јавних услуга – написао је Бојаџић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 03:10