Запечаћено постројење Путева / -
01/04/2022 u 09:48 h
Н.С. - А.Д.Н.С. - А.Д.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Заустављање асфалтне базе доводи у питање опстанак предузећа: Путеви пред ликвидацијом

Покренули смо поступак да се то разблокира, али то је дуг процес, фирма не може да чека ни дан, навео је Драган Смоловић

Печаћење асфалтне базе Путева у насељу Цијевна и забрана њеног рада у најкраћем може значити престанак рада предузећа и ликвидација, саопштио је за "Дан" Драган Смоловић, предсједник одбора директора градског предузећа. То ће се, како појашњава Смоловић, десити у случају да не обезбиједе алтернативни начин за снабдијевање асфалта, битумена...

– Ово је најстрашнији удар. Послије 17 година неко се сјетио да запечати базу без икаквог правног основа и ичега. Покренули смо поступак да се то разблокира, али то је дуг процес, фирма не може да чека дана једног. Ово је злочин према радницима и према предузећу без икаквог правног основа. Ми ћемо покушати да алтернативним путем набавимо асфалт, битумен и остала средства за рад предузећа од других компанија. То су изузетно велики трошкови за предузеће, а ми не можемо послати кући 120 радника због нечијег хира – навео је Смоловић.

Смоловић наводи да Путеви од 2013. године, од када је покренут стечајни поступак, па до данас немају ниједну блокаду рачуна.

image
-

Катанац на производно постројење градског предузећа ставила је Урбанистичко-грађевинска инспекција Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма јер, како је утврђено током контроле, не посједује потребну документацију за рад, између осталог није уписано у катастар непокретности, нема одобрење за градњу. Поступак инспекције Иван Вуковић, градоначелник, је окарактерисао на начин да Влада жели да нанесе политичку штету градској управи и најавио да ће поднијети кривичне пријаве против одговорних због злоупотребе службеног положаја и прекорачења овлашћења.

Опозиција у градском парламенту сматра да је управа Града на погрешну адресу припремила кривичне пријаве, већ да је то требала да уради против бивших градоначелника али и руководилаца овог предузећа који су дозволили да ово постројење ради без папира. За 17 година на челу Подгорице били су Миомир Мугоша, Славољуб Стијеповић и Иван Вуковић, док су Путевима руководили Раденко Булатовић, Виолета Кликовац, Здравко Кликовац, Лазо Вујановић и Мирко Нилевић.

Период од 17 година непрестаног рада построjења коjе jе основа постоjања предузећа, и основа даљег рада,не може се завести као привремени обjекат, оцијенио је Јанко Крстовић, шеф клуба одборника Демократа.

– На сцени jе поновни пропуст директора из редова ДПС- а и градоначелника у низу година за нама који су морали водити рачуна о обjектима у њиховом власништу. За 17 година постоjања, велики броj директора и градоначелника jе промиjењен и сматрам да jе давно требала бити отклоњена ова неправилност. Градоначелник Подгорице би по мишљењу одборничког клуба Демократа требао подниjети кривичне приjаве против челника градских предузећа коjи су одговорни за овакво стање, иако мислимо то неце учинити jер jе управо Иван Вуковић одговоран што су те персоне именоване на одговараjуће функциjе – рекао је Крстовић.

Одборник СНП-а Богдан Божовић сматра да одговорност за постојеће стање актуелна власт треба да потражи у сопственим редовима.

– Класична jе замjена теза да одговорност припада било коме другоме осим претходним руководиоцима предузећа, али и челницима Главног града коjи нису на вриjеме реаговали. Разумљива jе емотивна реакциjа градске управе, познато jе да се реконструцкциjа улица и изградња нових наjвише користи у сусрет изборима како би се утицало на побољшање реjтинга партиjа на власти – навео је Божовић.

УРА: Отпечатити базу, смијенити менаџмент

Подгоричка УРА позвала jе министра екологије, просторног планирања и урбанизма Ратка Митровића, да отпечати асфалтну базу Путевa и да до рjешавања административног пропуста Главног града, омогући рад предузећа. Забраном рада асфалтне базе, како наводе из ове партије, штету ће претрпjети на десетине хиљада грађана због пробиjања рокова.

– Штету ће претрпјети градски буџет због куповине потребних материjала од приватних компаниjа, али и преко 100 породица запослених у предузећу, коjе су већ jедном пролазиле стечаjну агониjу, изазвану неодговорним пословањем менаџмента предузећа. Све то се може предуприjедити укидањем непромишљене одлуке Министарства, док Главни град и предузеће Путеви не риjеше спорни административни пропуст – саопштили су из УРА.

Они указују да менаџмент предузећa мора бити смијењен.

– Сама чињеница да jе у претходних пола године предузеће Путеви кажњено са три максималне казне, због непоштовања прописа у области jавних набавки, а да jе записником утврђено и нелегално прикључење на њихову трафостаницу, као и броjне друге неправилности коjе прате рад менаџмента - а коjе се истражуjу, говоре о неопходности хитних промjена и другачиjег вођења тог важног подгоричког предузећа – указала jе подгоричка УРА.

Одборник Демократског фронта Ранко Милић оцјењује да се власт буни јер је "изгубила средство да манипулише са грађанима уочи избора".

– Сада када им је понестало средство да манипулишу са грађанима пред локалне изборе, покушавају да пребаце одговорност на друге јер неће моћи закрпити рупе кроз град. Кривичне пријаве нека поднесу против бивших директора предузећа и градоначелника, али сам сигуран да они то не смију урадити против Миомира Мугоше – навео је Милић.

Са друге стране Андриjа Кликовац, одборник ДПС-а, поручују да се државни органи нестручним тумачењем Закона о планирању простора и изградњи објеката наносе штету како Граду, тако и предузећу.

–Инспекциjа и Министарство позиваjу се на Закон о планирању простора и изградњи обjеката коjи jе ступио на снагу 2017. године и при томе примjењуjу га на асфалтну базу коjа jе почела са радом 2005. године. Асфалтна база ниjе непокретност и не постоjи обавеза уписа у катастар непокретности – навео је Кликовац.

Његов партијски колега Стефан Ћулафић оцијенио је да је у питању пука демонстрација силе и последњи трзај одлазеће Владе. Огласио се и одбор ДПС-а Главног града поручујући да је супротно законским прописима и правилницима које је усвојило министарство, забрањен рад асфалтне базе, чиме су починили нова кривична дјела.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 23:41