Нови мост преко Мораче / - фото: Подгорица.ме
21/05/2021 u 16:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Завршена изградња југозападне обилазнице и моста преко Мораче

У питању jе наjзначаjниjи обjекат из области путне инфраструктуре коjи jе реализован на териториjи главног града у протеклих десетак година, вриjедан преко 15 милиона еура, коjи jе Главни град финансирао у цjелини

Градоначелник Подгорице Иван Вуковић са сарадницома у присуству делегациjа градова Скопља и Сараjева, као и градоначелника Приjестонице Цетиње, предсjедника Општине Бар, данас jе обишао завршене радове на изградњи Jугозападне обилазнице- наjвредниjег проjекта у области путне инфраструктуре у протеклоj децениjи., наводи се у саопштењу Управе Главног града.

Тим поводом градоначелник jе саопштио да Главни град 21.маj обиљежава броjним свечаним активностима, те да jе синоћ отворена Куслевова кућа, jутрос положен камен темељац за изградњу нове школе у Толошима и да jе круна овогодишњег програма завршетак радова на изградњи Jугозападне обилазнице  и новог моста на риjеци Морачи.

– У питању jе наjзначаjниjи обjекат из области путне инфраструктуре коjи jе реализован на териториjи главног града у протеклих десетак година, вриjедан преко 15 милиона еура, коjи jе Главни град финансирао у цjелини. Jугозападна обилазница има вишеструки значаj, не само за Подгорицу, него и за Црну Гору као дио будућег прстена око главног града –  истакао jе Вуковић и исказао увjерење да ће у наредном периоду градити и булевар од Доње Горице до Горње Горице, односно Команског моста.

“На таj начин кад буде завршен булевар од Даниловграда до Подгорице ми имамо потпуно заокружену цjелину. Оваj булевар jе важан не само за главани град, него и за наше приjатеље на Цетињу и за људе коjи живе на приморjу, скраћуjе пут до међународног аеродрома у Голубовцима, тако да смо веома поносни на то што даjемо допринос не само развоjу града него и државе у цjелини – нагласио jе Вуковић и додао да jе се у наредном периоду потребно  извршити тест оптерећења.

– То jе просто стандардна процедура и након тога мораћемо да измjестимо jедан дио далековода, коjи се налазе у непосредноj близини моста. Ми смо се надали да ће саобраћаj моћи бити пуштен приjе тога, међутим људи из ЦГЕС-а  су нас упозорили на потенциjалне ризике тако да ћемо моћи да кажемо да jугозападна обилазница у пуноj функциjи за неких  два, два и по мjесеца, то jе моjе очекивање. У сваком случаjу ово jе jедан велики дан за Главни град и казао бих за Црну Гору и мислим да достоjно обиљежамо Дан независности – закључио jе он.

Замjеник градоначелника  Часлав Вешовић  изразио jе посебно задовољство због реализациjе  jедног од наjзначаjниjих проjеката за Подгорицу и Црну Гору.

– Заjеднички именитељ и симболика завршетка овако важног  проjекта на дан када jе Црна Гора обновила своjу независност, почива на траjању и безвремености, jер наjбоље што смо градили децениjама остављамо са поносом генерациjама коjе ће долазити дуго након нас.  Jугозападна обилазница, дуга преко 3,5 километра, вриjедна 15,5 милиона еура, jе капитални проjекат коjим jе Подгорица добила вишеструко модерну саобраћаjницу, повезуjући магистралне  путеве ка Петровцу и Цетињу, чиме ће растеретити градско jезгро од транзитног саобраћаjа, а туристички потенциjал и приступачност подићи на jош виши ниво, док ће околни простор учинити атрактивниjим и за развоj  привредне дjелатности. Поред, несумњиво, огромног саобраћаjног значаjа овог булевара, изузетно jе важна чињеница да су њиме створени услови за почетак изградње будућег Построjења за пречишћавање отпадних вода. Jугозападна обилазница представља чвориште триjу примарних  колектора, коjи ће одводити отпадне воде до будућег построjења– истакао jе Вешовић.  

Он jе нагласио да ће оваj мост постати симбол нашег града. 

– Уникатност илуминациjе, нарочито на врху моста, употребом савремених технологиjа, чини да сензационална свjетлост обасjава Морачу – преносећи њеним током црногорску лучу од сjевера па све до мора.  Зато jе Луча наjдостоjниjе име коjе може носити оваj мост, као знак и свjетионик слободарске прошлости и неугасиви пламен вjечности над овим наjљепшим комадом земље – казао jе Вешовић, додаjући да jе ова капитална инвестициjа завршена упркос свим пандемиjским и другим изазовима и то на наjљепши дан.

Вешовић jе подсjетио да су мостови одувиjек привлачили пажњу, првенствено своjим изгледом и чињеницом да успиjеваjу да споjе обале  неукротивих риjека „Када се раздвоjене стране повежу, створене везе ниjесу лако раскидиве. Метафорично и суштински, када се премосте даљине и разлике, вриjедност тек добиjа потпуни смисао. Саградили смо мост на риjеци коjа има своjу ћуд: бескраjно лиjепа, снажна међу горостасним планинама, дивља пред препрекама, питома и блага када се под рушевинама Дукље споjи са притокама.

– По истом принципу, приjе и након стечене независности градили смо Подгорицу и Црну Гору бринући о сваком камену, планини, jезеру и мору, али  изнад свега по мjери слободног и просперитетног човjека. Од традиционалне до савремене, грађанске Црне Горе, сачуваних вриjедности и мултикултуралности, прешли смо изазован пут одлучни да истраjемо у намjери да будемо достоjна чланица велике европске заjеднице. Показали смо да смо земља коjа умиjе да сачува стабилност и у наjтежим временима. Па и данас, иако овдашње друштво личи на двиjе разуђене обале, од коjих се не радуjе свака градњи мостова, коjи нас повезуjу и воде у свиjет, ми ћемо наставити да их градимо и отворено пружамо руку свакоме ко ће на исти начин вољети И чувати сваки педаљ црногорске, демократске и грађанске земље – закључио jе Вешовић.

Он jе исказао велику захвалност компаниjи Бемакс коjа jе и у овом послу оправдала репутациjу квалитета, врхунске стручности и лоjалне преданости, компаниjи Црнагорапут, коjа jе кроз конзорциjум са Бемаxом изводила радове на мосту, као и свим компаниjама и поjединцима коjи су учествовали у проjектовању и ревидовању неопходне документациjе и надзору.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 19:30