/ -
18/07/2022 u 21:00 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Zbog rušenja fasade na kući Vujovića: Gradonačelnik podnio krivičnu prijavu SDT-u

Ili su državni arhitekta i nadležni u ministarstvu omogućili investitoru da ukloni fasadu kuće Vujovića ili je to investitor učinio na svoju ruku - u oba slučaja, riječ je o krivičnom djelu, napisao je gradonačelnik na zvaničnoj Fb stranici

Speciјalnom državnom tužilaštvu krivičnu priјavu zbog rušenja fasade na kući Vuјovića podnio јe Ivan Vuković, gradonačelnik. Priјava јe, kako јe napisao na zvaničnoј FB stranici, adresirana na firme Coinis, Comer construction, Avio petrol, Studio K i drugih lica odnosno nepoznatih učinilaca krivičnog dјela, a koјi su nadležni za odobravanje gradnje i izgradnje i nadzor. Vuković јe naveo da DUP Nova Varoš - Blok E, koji tretira ovu lokaciju predviđa mjere zaštite ili djelimične zaštite za tri objekta u Bokeškoj ulici, uključujući i kuću Vujovića.

- Dakle, ne samo da DUP nije razlog jučerašnjeg rušenja fasade, već - upravo suprotno - predvidja obavezu njene zaštite. U skladu s rješenjem iz DUP-a, dakle uz prethodno navedeno (odnosno uz obavezu zaštite fasade), Sekretarijat za prostorno planiranje je investitoru izdao urbanističko-tehničke uslove. Osim ovoga, Glavni grad nema nikakve veze s projektom. Na bazi tako dobijenih UT uslova, investitor se obratio Direktoratu glavnog državnog arhitekte za saglasnost na idejno rješenje. Takvo idejno rješenje (koje je podrazumijevalo očuvanje fasade) je predstavljeno javnosti nakon dobijanja pozitivnog mišljenja državnog arhitekte. Nakon toga, Direktorat glavnog državnog arhitekte mijenja idejno rješenje (investitor je podnio zahtjev 21.04. a pozitivno mišljenje Direktorata dobio samo 8 dana kasnije). Novo rješenje državnog arhitekte, dakle Vlade, nikada nije objavljeno. U medjuvremenu, investitor se obraća Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma sa zahtjevom za uklanjanje objekta - što, prema važećem DUP-u i u skladu s UT uslovima, nije moguće. Prijavu gradjenja - na bazi novog idejnog rješenja, dostupnog samo državnom arhitekti i resornom ministarstvu - investitor je podnio 7. jula. Dakle, ili su državni arhitekta i nadležni u ministarstvu omogućili investitoru da ukloni fasadu kuće Vujovića ili je to investitor učinio na svoju ruku - u oba slučaja, riječ je o krivičnom djelu - napisao je Vuković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 09:12