/ -Арховива
19/01/2022 u 17:44 h
Andrijana Dabanović, Milica VujisićAndrijana Dabanović, Milica Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Зграда у Старој вароши нацртана прије 20 година

Планом jе предвиђена изградња обjекта мjешовите намjене, 150 квадрата у основи, П+2+Пк, кажу из Главног града

Главни град ће крајем седмице разговарати са представницима мјештана Старе вароши који данима протестују због изградње објекта у Улици Љубовић. Они траже да се на тој парцели гради подземна гаража, а на њој игралиште.

– Наглашавамо да ниjе у питању зелена површина, већ се ради о урбанистичкоj парцели, коjа jе, као таква дефинисана у планским документима уназад двадесетак година. Планом jе предвиђена изградња обjекта мjешовите намjене, 150 квадрата у основи, П+2+Пк. Израда и промjена планских докумената ниjе у надлежности Главног града – казали су из Главног града.

Становници су најавили су да ће ових дана радикализовати протесте јер нико од надлежних не реагује. Неколико пута су се обраћали Главном граду али је до сада њихова реакција изостала. Због тога су одлучили да ових дана организују већи протест поштујући све епидемиолошке мјере. Тражили су и састанак са градоначелником Иваном Вуковићем.

Становник насеља Виолета Јокмановић тврди да је њу инвеститор који ради зграду пријавио полицији јер је стајала, каже на својој капији, те камион није могао да прође. Са друге стране улице била су паркирана возила.

– Инвеститор не стаје иако је обећао да осам дана неће радити. Јутрос смо изашли на своју капију, а са друге стране улице била су паркирана возила, те камион није могао да прође осим да гази преко нас. Дошла је полиција, иако нијесам реметила јавни ред, јер сам стајала на својој капији. Једноставно то је био комунални проблем. Чекамо градоначелника да нас позове на састанак. Могуће је да ових дана радикализујемо протесте – рекла је Јокмановић.

Она истиче да јединој зеленој површини у насељу није мјесто згради.

– Опкољени смо са свих страна зградама. Прије мјесец слали смо петиције и Главном граду и Министарству екологије, просторног планирања и урбанизма, главном градском архитекти, катастру, али нико нам не одговара. Тражимо и НВО да се укључе, јер ово је угрожавање амбијента Старе вароши. Ко дозвољава да се угрожава старо језгро града, умјесто да се заштити и да се направи амбијентални бум – каже Јокмановић.

image
-архива

Њена комшиница Биљана Вукићевић каже да им инвеститор пријети кривичним пријавама због угрожавања личног посједа. Она сумња да је и ћошак на којем они протестују његов, јер на њему стоје контејнери.

– Рекао да је спреман за договор да му се да замјенска локација за зграду, данас је то порекао. Рекао је да ће обуставити радове на осам дана, па је и то порекао. Нуди нам да од својих пара направи улицу што није његова надлежност. Желимо да се заштити наша имовина. Зарад објекта који овдје треба да се направи од наших кућа мора да се узме дио земљишта да се прошири улица на нашу штету. Тако би нам улица прошла испред кућа. Овдје се ради о личном интересу, да би се појединцима обезбиједиле локације за стицање екстра профита. Спремни смо свим силама силама да бранимо имовину– каже Вукићевић.

image
-архива

Инвеститор Махмуд Бешлић каже да до договора са становницима није дошло јер захтијевају да прекине радове.
– Нећу обуставити радове.Понудио сам им недјељу дана обуставе радова да би имали времена да се договоре са надлежним институцијама и Главним градом, али њима то није одговарало. Захтијевају од мене да се потпуно повучем. Овдје ћу допринијети уређењу инфраструктуре, изради тротоара и расвјете, али морам наставити радове јер ми се не исплати да чекам. Поднио сам кривичну пријаву због ометања рада. Надам се да ће надлежни реаговати и омогућити ми да радим – истиче Бешлић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 05:57