Почели припремни радови / -Архива
30/12/2021 u 13:14 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЖИЦГ ће тражити да инспектор за жељезницу испита локацију гробља на Ћемовском пољу

Обратићу се Министарству капиталних инвестиција - инспектору за жељезнички саобраћај. Уколико се утврди да није испоштована законска процедура, ми ћемо покренути поступак, саопштила је Марина Бошковић

Главни град нас није контактирао око локације градње гробља на Ћемовском пољу нити нам је по том питању тражено мишљењe због чега ћемо се обратити Министарству капиталних инвестиција, то јесте инспектору за жељезнички саобраћај, саопштила је за "Дан" Марина Бошковић, извршна директорица Жељезничке инфраструктуре Црне Горе. Бошковић је навела да ће у случају да не буде испоштована законска процедура покренути поступак. Према плановима на овом подручју треба да се шири жељезнички коридор.

–Контактирали смо Агенцију за изградњу и развој Подгорице гдје нам је саопштено да они нису детаљно упознати са конкретном ситуацијом. Оно што смо ми нашли о томе су информације које су доступне путем средстава информисања, а то је да према Просторно урбанистичком плану новог гробље било планирано у Кокотима, те да је сада планирано да се гради на Ћемовском пољу у оквиру Сервисно-складишне зоне са ранжирном станицом. Видјели смо информацију да гробља нема ни у ПУП-у ни у ДУП-у те да је Скупштина Главног града изгласала локацију на основу одлуке Ивана Вуковића, градоначелника Подгорице. Ми поводом овога нијесмо контактирани, не знам да ли је неко прије мог именовања контактиран. Није тражено наше мишљење, па ћу се ја ћу обратити Министарству капиталних инвестиција - инспектору за жељезнички саобраћај. Сакупићемо све информације, и уколико се утврди да није испоштована законска процедура, ми ћемо покренути поступак – саопштила је Марина Бошковић.

Припремни радови за почетак градње новог гробља, са више хиљада гробних мјеста и свим садржајима од крематоријума до розаријума, почели су прије неколико дана. Еколози су указали на бојазан градње у пољу на којем се налази гардско извориште са пет бунара и гдје су подземне воде већ на дубини од десет метара. Посебну забринутост исказују због необухватања утицаја на животну средину процједних вода које настају разлагањем посмртних остатка у документацији за градњу. Са пуно пажње расплет и коначну ријеч о градњи очекују становници Подгорице који користе воду из бунара јужно од гробља, а то су бројна насеља Зете.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 10:31