Градилиште гробља на Ћемовском пољу / -Архива
14/04/2022 u 10:26 h
Н.С.Н.С.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЖИЦГ упутила приговор Главном граду и Дирекцији за жељезнички саобраћај: Гробље градити ван планиране станице

Очекујемо да нам Главни град изађе у сусрет и да заједнички нађемо рјешење овог проблема, поручују Бошковић и Мердовић

Жељезничка инфраструктура упутила је приговор на изградњу новог гробља на Ћемовском пољу. Допис који потписују Марина Бошковић, извршна директорица ЖИЦГ, и Владимир Мердовић, помоћник извршног директора за грађевинске и електротехничке послове, адресиран је на Миљана Баровића, секретара за планирање простора и одрживи развој, и Драгану Лукшић, директорицу Директората за жељезнички саобраћај.

Бошковић и Мердовић траже да се са Главним град нађе рјешење за проблем који је настао јер се ново гробље гради тачно по средини ранжирне станице која је планирана ДУП-ом Сервисно-складишна зона са ранжирном станицом, чиме је онемогућено ширење капацитета станице Подгорице. Ново гробље није предвиђено ни по ПУП-у, ни по ДУП-у, већ је локација одређена на основу одлуке о постављању, грађевњу и уклањању локалних објеката од општег интереса на територији Града.

– ДУП Сервисно - складишна зона са ранжирном станицом је преиначен без обавјештења ЖИЦГ. Колико је од значаја сервисно-складишна зона са ранжирном станицом говори извод из ДУП-а: "Ранжирне станице имају задатак да у већим жељезничким чворовима састављају теретне возове на основу подјеле маневарског рада на жељезничкој мрежи. У ранжирне станице пристижу возови са разних пруга, из локалних робних станица, из луке и са индустријских колосјека. Од кола из расформираних возова или група, ранжирне станице формирају разне возове у складу са својим задатком, а према расподјели маневарског рада у мрежи. Оне формирају сабирне возове, помоћи којих се достављају кола за међустанице на сусједним распоредним одсјецима, тј. за међустанице од сусједних распоредних станица" – пише у допису.

Бошковић и Мердовић указују Главном граду и Директорату са жељезнички саобраћај и да ранжирне станице могу обављати и неке друге задатке осим формирања теретних возов, те да се у програмским и урбанистичким основама за извођење урбанистичких планова у ДУП- у наводи да генерални урбанистички план за овакав пројекат предвиђа "градњу на неизграђених просторима".

– Знајући да у Подгорици нова стамбена насеља заузимају све већи обим и да је неизграђених простора остало мало, а да је ранжирна станица јако битна за цјелокупну организацију теретног саобраћаја као што се наводи у ДУП-у, дајемо приговор на изградњу и даље ширење новог гробља на Ћемовском пољу, и очекујемо да нам Главни град изађе у сусрет и да заједнички нађемо рјешење овог проблема – закључују Бошковић и Мердовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 09:23