Ilustracija / - CEGAS
30/05/2023 u 16:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CEGAS: Govor mržnje mora se procesuirati i kazniti

Iz ove nevladine organizacije u saopštenju su naveli da najoštrije osuđuju nacionalistički izliv mržnje skandiranjem „nož, žica, Podgorica“

Centar za građanske slobode (CEGAS) pozvao je sve nivoe vlasti, naročito Vladu, Državno tužilaštvo, policiju i opštinu Nikšić, da osude skandiranje navijača Sutjeske i preduzmu konkretne mjere iz svoje nadležnosti da se suzbije govor mržnje.

Iz te nevladine organizacije (NVO) u saopštenju su naveli da najoštrije osuđuju nacionalistički izliv mržnje skandiranjem „nož, žica, Podgorica“.

- Navijači Fudbalskog kluba Sutjeska su zgrozili crnogorsku javnost aludiranjem na genocid u Srebrenici, kazali su iz CEGAS-a.

Kako su naveli, slavljenje zločina u kojem je ubijeno preko osam hiljada Bošnjaka, uključujući djecu, je nezamisliva sramota.

- Pozivamo sve nivoe vlasti, naročito Vladu, Državno tužilaštvo, Upravu policije i opštinu Nikšić, da osude ovo nedjelo i preduzmu konkretne mjere iz svoje nadležnosti da se suzbije govor mržnje, prije svega u pogledu krivične i prekršajne odgovornosti, kaže se u saopštenju.

Iz CEGAS-a su rekli da se, nažalost, nemili incidenti ponavljaju učestalo i da iziskuju ozbiljan strateški odgovor institucija.

Govor mržnje je, kako su naveli iz te NVO, krivično djelo u Crnoj Gori i ne smije biti ignorisan.

- Nasilje počinje verbalnim nasiljem i ne smiju se čekati pogubnije posljedice, kaže se u saopštenju.

Iz CEGAS-a su pozvali građane da osude i pruže otpor takvom ponašanju i ličnim primjerom doprinesu dobrim međuljudskim odnosima između svih koji žive u Crnoj Gori.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 05:12