Samjuel Eto‘o / -FOTO: FS KAMERUN
31/10/2023 u 21:53 h
D.M.D.M.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Čelsi pod istragom zbog transfera od prije deset godina

Radi se o dolascima Vilijana i Eto‘o iz Anžija

Premijer liga istražuje transfere Vilijana i Semjuela Eto‘o iz Anžija u Čelsi u ljeto 2013. godine.

Ovo je dio šire istrage o ofšor plaćanjima tokom ere Romana Abramoviča.

Britanski mediji su prije više od godinu dana pisali o tome kako je bilo potencijalnih nepravilnosti u plaćanjima pre dolaska Toda Bolija na čelo kluba, a samo nekoliko dana nakon što je američki biznismen preuzeo klub za 2.500.000.000 funti, oni su skinut sa prodajne cijene.

"Stamford bridž" je zatim dobrovoljno prijavio finansijske transakcije između 2012. i 2019. Fudbalskom savezu, Premijer ligi i UEFA, što je navelo ligu da pokrene istragu.

Dio istrage su, kako tvrdi „Tajms”, i transferi Vilijana i Eto‘o iz ruskog kluba Anži iz Mahačkale, zbog sumnji da su u toku pomenutih transakcija vršena plaćanja „ruskim subjektima”.

Podsjetimo, Čelsi je za brazilskog krilnog igrača platio 35.500.000 eura, dok je dan kasnije doveo Kamerunca bez obeštećenja.

„Ovi navodi su prethodili sadašnjem vlasništvu kluba. Oni se odnose na entitete koje navodno kontroliše bivši vlasnik kluba i ne odnose se ni na jednu osobu koja je trenutno u klubu. Vlasnička grupa Čelsija završila je kupovinu kluba 30. maja 2022. Zbog detaljne analize prije završetka kupovine, vlasnička grupa je postala svjesna potencijalno nepotpunog finansijskog izvještavanja u vezi sa istorijskim transakcijama tokom prethodnog vlasništva kluba. Odmah nakon završetka kupovine, klub je proaktivno prijavio ove stvari svim važećim fudbalskim regulatorima. U skladu sa osnovnim principima klupske vlasničke grupe o potpunoj usklađenosti i transparentnosti, klub je proaktivno pomagao relevantnim regulatorima u njihovim istragama i nastaviće to da čini“, navodi se u saopštenju londonskog kluba.

Međutim, pojedini engleski mediji navode da bi Čelsi zbog pomenute istrage mogao da bude sankcionisan finansijski, ali i oduzimanjem bodova.

Podsjetimo, UEFA je u julu već kaznila londonski klub sa oko 10.000.000 eura zbog kršenja pravila finansijskog fer-pleja usljed „dostavljanja nepotpunih finansijskih informacija” u periodu od 2012. do 2019. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 05:02