Слика са ”Вјечитог дербија” / - Фото: Принтскрин
01/12/2021 u 10:54 h
Милојко ЋуковићМилојко Ћуковић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Десет наjвећих дербиjа свиjета: Преко Београда и Атине, до Буенос Аjреса!

Дерби, односно меч два велика ривала, jе оно што фудбалску игру чини тако магичном и привлачном. Много jе дербиjа на планети и они ниjесу само пука фудбалска борба, то jе много више од тога

Зато смо за вас, по избору наше редакциjе, издвоjили 10 наjвећих фудбалских дербиjа на планети. Па, да кренемо:

10. АЛ АХЛИ – ЗАМАЛЕК, окршаj у земљи фараона

Врела Африка и њен наjвећи дерби, судар Ал Ахлиjа и Замалека, два наjвећа египатска клуба. У земљи фараона се просто живи за оваj дерби. Ово су уjедно и два наjвећа афричка клуба. До сада су се састаjали више од 240 пута, а Ал Ахли jе много успjешниjи. Меч ова два клуба познат jе по узаврелоj атмосфери на стадиону. Навиjачи гаjе jужноамерички стил навиjања. Бакље, туче, окршаjи са полициjом су честа слика на њиховим мечевима.

9. ЛИВЕРПУЛ – МАНЧЕСТЕР JУНАJТЕД, Енглези знаjу зашто

Иако нису градски ривали, дуел Ливерпула и Манчестер jунаjтеда jе наjвећи енглески дерби, а уjедно и jедан од наjвећих мечева на свиjету. Ривалство ова два клуба произилази jош из навиjачког супарништва два наjвећа индустриjска града у Енглескоj. Ове двиjе екипе до сада су одиграле велики броj утакмица, имаjу велики броj трофеjа и без обзира на стање на табели, њихов сусрет jе увиjек тема броj jедан у свиjету спорта. Први меч одиграли су jош давне 1894. године.

8. ЛАЦИО – РОМА, "Дерби дела капитале"

„Вjечни град“ Рим jе, осим по Ромулу и Рему, познат и по сусрету Роме и Лациjа, по њиховом ривалству, навиjачима и вjечитоj борби за превласт на стадиону и улицама главног града Италиjе. Мали броj играча се усудио да заигра и за jедан и за други клуб, што довољно говори у каквоj би опасности били у сусрету са противничким навиjачима. Ова два великана састала су се 192 пута. Лацио jе славио на 54 меча, Рома jе побиjедила 72 пута, док jе 66 мечева завршено нериjешеним резултатом.

7. ГАЛАТАСАРАJ – ФЕНЕРБАХЧЕ, судар два континента

Истанбул jе сам по себи специфичан град, па jе и дерби између Галате и Фенера такав. Галатасараj jе основан у европском диjелу Истанбула, а Фенербахче у азиjском, што jе био довољан повод навиjачима да започну ривалство. У Турскоj кружи прича да jе ривалство ова два клуба почело заправо од приjатељске утакмице 1934. године када jе дошло до велике туче на терену и трибинама. Од тада jе оваj меч све, само не приjатељски. Истанбулски клубови су се срели чак 394 пута. Фенер jе славио 147, а Галата 125 пута, док су 122 меча завршена нериjешено.

6. ОЛИМПИJАКОС – ПАНАТИНАИКОС, дерби наjвећих неприjтеља

Врела jужњачка крв наjбоље показуjе своjе право лице у Атини, када се сударе „вjечити неприjатељи“, Олимпиjакос и Панатинаикос, два наjвећа и наjтрофеjниjа грчка клуба. Класна подjела jе нешто што обиљежава оваj меч. Олимпиjакосови навиjачи потичу из радничке класе, а ПАО-ви из аристократских породица. Два атинска гиганта сусрела су се до сада 207 пута. Оли jе доста успjешниjи jер имао 86 побjеда, док ПАО има 51 триjумф. 66 пута су играли нериjешено. Сукоби супротставqених навиjача су чести, прекиди утакмица, бакqаде… Све то чини оваj дерби jедним од наjлуђих.

5. РЕАЛ МАДРИД – БАРСЕЛОНА, „Ел класико“

Последњих година дуел Реал Мадрида и Барселоне jе наjпраћениjа фудбалска представа, како због квалитета игре, тако и због звиjезда коjе наступаjу у овим тимовима. Ова два клуба састала су се 247 пута. Реал jе за ниjансу успjешниjи, има 99 побjеда, док jе Барса уписала три мање, а 52 сусрета завршена су нериjешеним резултатом. Ово ривалство jе додатно продубљено дешавањима у Каталониjи, коjа стреми независности, па су навиjачи Барсе заговорници отцjепљења ове шпанске покраjине. Због тога их Мадриђани гледаjу као наjвеће неприjатеље.

4. МИЛАН – ИНТЕР, „Дерби дела Мадонина“

Утакмица између Милана и Интера jе jедан од наjузбудљивиjих фудбалских сусрета коjи има дугу историjу. Оба клуба имаjу велики броj трофеjа и у домаћим и у интернационалним оквирима, али jе Милан нешто успjешниjи. Милански тимови су се састали до сада чак 229 пута. Милан jе остварио 77 побjеда, док Интер има 84, а 67 сусрета завршено jе без побjедника. Њихова утакмица ниjе само фудбал. То jе и борба на трибинама, за бољу кореографиjу, бакљаду или пjесму. Сан Сиро или Ђузепе Меаца, вjечита дилема.

3.ПАРТИЗАН – ЦРВЕНА ЗВЕЗДА, вjечити дерби

Дуел београдских клубова Партизана и Црвене звезде децениjама jе jедан од наjвећих фудбалских дербиjа планете. Квалитет игре ова два клуба ниjе на наjвишем нивоу, али су навиjачи доприниjели да се ово ривалство сврста у сами врх свjетског фудбала. Статистика каже да су се ова два клуба до сада састала 165 пута. Звезда jе остварила 65 побjеда, Партизан има 47, а 53 утакмице вjечитих ривала завршене су нериjешеним резултатом. Дуел два српска клуба увиjек jе привлачио велики броj људи. Њихов сусрет на Маракани 1971. године пратило jе чак 105 хиљада гледалаца. Сада су дербиjи нешто мање посjећени, али jе на трибинама права лудница.

2. ГЛАЗГОВ РЕНЏЕРС – СЕЛТИК, „Олд Фирм дерби“

Два клуба настањена у главном граду Шкотске, Глазгову, гаjе велику традициjу међусобних сусрета. Ривалство Глазгов Ренџерса и Селтика се не базира само на спортскоj основи, то jе подjела на политичком, социjалном и религиjском нивоу. Протестанти навиjаjу за Селтик, а Католици за Ренџерс. Ова два фудбалска великана до сада су се састала невjероватних 426 пута. Глазгов Ренџерси имаjу 167 побjеда, Селтик осам мање, а 100 дуела jе завршено без побjедника. Последњих година Селтик jе доста успjешниjи. Ренџерси су се суочили са великим финансиjским проблемима, били су пребачени у четврту лигу, али су опет у елитном рангу шкотског фудбала и Глазгов опет живи за дуеле ова два тима.

1. БОКА JУНИОРС – РИВЕР ПЛЕЈТ, „Суперкласико“

Судар аргентинских великана надишао jе само фудбалско ривалство, о овом мечу прича читав свиjет. Да ли на „Монументалу“ или „Бомбоњери“, савим jе свеjедно, на трибинама jе препознатљив колорит, велики броj навиjача и узаврела аргентинска атмосфера. Тимови су до сада одиграли 256 међусобна сусрета, Бока jе славила 89 пута, Ривер 84, а 83 пута jе било без побjедника. Сваки навиjач на свиjету би бар jедном пожелио да се нађе на овом дербиjу, о њему маштаjу и они коjи не навиjаjу за Боку или Ривер. Врела аргентинска крв учинила jе оваj дерби тако популарним.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 21:12