Fudbalski stadion / -FOTO: MLS
16/09/2022 u 16:05 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Finale Lige šampiona i klupskog Svjetskog prvenstva u SAD?

Amerikanci žele da dovedu u svoju zemlju što više vrhunskog međunarodnog fudbala

Madridski list "AS" piše da ideja da se finale Lige šampiona igra van Evrope uzima maha.

Navodi se da su UEFA i ECA zainteresovane za američki prijedlog.

Interesovanje za fudbal raste u SAD, a američki uticaj na sport koji je tradicionalno bio evropski domen raste i širi se.

UEFA je nedavno sa američkim TV partnerima zaključila posao vrijedan 1,5 milijardi dolara, koji podrazumijeva prodaju TV prava za utakmice Lige šampiona na period od šest godina, a naglo povećanje TV zarade na američkom tržištu samo po sebi je očigledan dokaz da Liga šampiona ide veoma dobro, zahvata čak i na tradicionalno zahtjevnom američkom tržištu.

Sve veće interesovanje za Ligu šampiona, evropska prvenstva i brzi razvoj MLS-a nije dovoljno za ambiciozne Amerikance.

"AS" prenosi da žele da organizuju finalnu utakmicu Lige šampiona u SAD, a nezvanično, za američki prijedlog su zainteresovane i UEFA i ECA (Asocijacija evropskih klubova – op.a), jer se ova žurba tiče i dodatnih prihoda, kako klubovima  tako i UEFA kao vlasnika takmičenja.

Posljednjih godina vrhunski evropski klubovi igraju kontrolne mečeve u SAD preko tzv Kup šampiona, a cilj Amerikanaca je da u SAD dovedu što više vrhunskog međunarodnog fudbala, zbog čega bi trebalo da postoje inicijative da se sljedeće Svjetsko klupsko prvenstvo održi u SAD.

SAD će 2026. godine zajedno sa Kanadom i Meksikom organizovati Svjetsko prvenstvo, a organizacija finalne utakmice Lige šampiona samo je još jedan zadatak, kojim žele dodatno da podgriju sve veće interesovanje za fudbal u sad.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 22:13