Radost igrača Sitija / EPA-EFE-FOTO: EPA/PETER POWELL
10/06/2023 u 15:07 h
D.M.D.M.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Finale Lige šampiona trebalo bi da dostigne brojku od 450 miliona gledalaca

Na nižu gledanost utiče i poslovna politika UEFA koja sve manje prava prenosa daje osnovnim televizijskim kanalima

Evropska fudbalska unija procijenila je da će bar dio današnjeg finala Lige šampiona između Mančester sitija i milanskog Intera pratiti oko 450 miliona gledalaca širom svijeta.

Prema procjeni UEFA utakmicu u Istanbulu u cjelosti bi trebalo da gleda oko 150 miliona ljudi.

U procjenu su uključeni gledaoci koji će kod kuće pratiti prenos, navijači koji će preko striming platformi gledati utakmicu i oni koji će meč pratiti u barovima, restoranima i drugim javnim mjestima.

Cifra od 150 miliona je niža od rekordnih 184 miliona koliko je gledalo finale Lige šampiona 2014. godine, kada je Real Madrid poslije produžetka savladao gradskog rivala Atletiko 4:1.

Najavljeni niži rejting ove godine odražava promjenu navika gledanja i odsustvo Real Madrida, koji ima veliku bazu navijača širom svijeta.

Prošlogodišnje finale između Reala i Liverpula (1:0) prosječno je gledalo 166 miliona ljudi, a finale dva ista tima 2018. godine pratilo je pet miliona manje.

Finale Liverpula i Totenhema 2019. godine prosječno je pratio svega 91 milion ljudi, dok je najniža gledanost u posljednjih 15 godina zabilježena 2021. kada su se sastala takođe dva engleska kluba - Mančester siti i Čelsi (84 milona).

Na nižu gledanost utiče i poslovna politika UEFA koja sve manje prava prenosa daje osnovnim televizijskim kanalima.

Ugovori o emitovanju sa privatnim televizijama doveli su UEFA do ovosezonskog prihoda od oko 3,6 milijardi eura za sva tri takmičenja (Liga šampiona, Liga Evropa, Liga konferencija).

Klubovi koji su ove godine igrali u Ligi šampiona (32) dobiće od UEFA više od dvije milijarde eura, a najveći iznos pripašće Mančester sitiju (najmanje 120 miliona eura).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 15:51