/ Фото: Лазар Ружић
12/06/2021 u 20:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ФК Будућност основан прије 96 година: Најбоље тек долази

Подгорички клуб у трофејној сали има пет титула и три Kупа Црне Горе, a са осам пехара је најтрофејнији тим у Црној Гори

Фудбалски клуб Будућност основан је прије тачно 96 година. 

Како кажу из овог клуба, код подгоричких ентузијаста се родила идеја о оснивању Радничког спортског друштва Зора, тако да данас клуб Будућност обиљежава 96. годину постојања.

- Дуга историја плавог клуба је прожета и лијепим и ружним стварима, па је тако први меч одигран против Балшића (побједа 2:1) 1925, три године касније је промијењено име у Будућност, а онда се “појавио“ Други свјетски рат због чега је све стало. Послијератни Титоград је почео убрзано да се обнавља, а фудбал је био главна тема - клуб је лутао између Прве и Друге лиге, али је 1965. као друголигаш играо финале Kупа Маршала Тита (пораз од Динама), а онда су услиједиле златне године у којима су “плави“ били свима тежак ривал, нарочито у Титогаду, да би финале Kупа било поновољено - 1977. на београдској “Маракани“ (не)заслужено бољи је био Хајдук- присјећају се давних момената "Плави". 

Да је Будућност опасан ривал и да се у том главном граду Црне Горе рађају велики играчи знали су сви, а након распада СФРЈ опет је услиједио период “тражења“.

- Наш клуб је играо европске утакмице, али често се борио и за опстанак, те наступао у Првој Б лиги или чак у Другој лиги Југ. Међутим, тих година па све до обнове независности Црне Горе памтиће се финале Балканског купа 1991. године и пораз од румунског Интера након елиминације Галатасараја (Балкански куп игран и 1977), мечеви епских размјера са Депортивом, велики број талената и сјајних утакмица под Горицом- додају из плавог клуба. 

Подгорички клуб од 2006. године до данас у трофејној сали има пет титула и три Kупа Црне Горе и са осам пехара је најтрофејнији тим у Црној Гори.

- Тек у последње вријеме постаје оно што је требао да буде од самог старта - доминантан. Чињеница да су у последње три године освојена четири трофеја, колико током претходних 12, говори о свему. “Плави“ су у тек завршеној сезони освојили историјску дуплу круну, а сви се надамо да нас чекају велики европски мечеви и наше добре партије као што су то биле утакмице против Астане, Генка и Сарајева. Наравно, уз наду да ће коначан исход бити на нашој страни, баш као против Астане. Будућности, хвала ти на свему. Најбоље тек долази- поручују плави. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 16:57