Edson Arantes do Nasimento Pele / -FOTO: FIFA
30/12/2022 u 12:48 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Fudbal gubi svog kralja

Mediji o Peleu, koji je sinoć preminuo

Pele je mrtav, ali Pele je besmrtan - mediji širom svijeta slave legendarnog Brazilca koji je preminuo u četvrtak u 82. godini. Slike fudbalskog kralja i komentari vrte se na televizijama širom planete, preplavljuju društvene mreže i novinske naslovnice.

"Žalost za besmrtnim kraljem fudbala", naslovnica je brazilskog dnevnika “O Globo”, dok “O Estado de S. Paulo” piše

- Pele je mrtav, fudbal gubi svog kralja.

Pele je pokazao snagu sporta i pomakao granice slave, dodaje “Folja de Sao Paulo”.

U Argentini, zemlji Diega Maradone i Lionela Mesija, koji takođe pretenduju na neslužbenu titulu najboljeg igrača svih vremena, Klarin u Peleu vidi "prvu veliku fudbalsku zvijezdu", "velikana među velikima".

- Lopta plače: Pele je mrtav, navodi argentinski Ole.

- Van rivalstva koje postoji između Argentine i Brazila, niko ne može sumnjati da je Pele bio jedan od najvećih fudbalera u istoriji, za mnoge najbolji. Meksički “El Universal” piše da je "fudbal u žalosti”.

U SAD, zemlji puno manje fokusiranoj na fudbal, Njujork Tajms” evocira nestanak globalnog lica fudbala koje je pomoglo popularizaciji ovog sporta i u toj zemlji.

- Brazil i svijet u žalosti: bio je samo jedan Pele, priznaje “Wašington Post”.

- Zvali smo ga kraljem fudbala, ali to je Peleov drugi nadimak. "Crni biser" najbolje dočarava rijetku inteligenciju koju je sadržavao u svom malom tijelu.

Francuski “L'Ekip” je Peleu posvetio 22 stranice.

- Iza tuge krije se sreća što sam ga vidio kako igra, što sam ga vidio kako pleše, čak i na starim slikama. Urednik francuskog sportskog dnevnika svoju kolumnu završava uzdahom "saudade" misleći na brazilsku N.10 i Svjetsko prvenstvo 1970. "On je bio najveći, ono je bilo najljepše."

- Najveći! To je i mišljenje francuskih novina “Le Mond” o "apsolutnom monarhu okrugle lopte". - O Rei. Kralj, jednostavno. Sa svim svojim atributima. Njegova kruna koju nikad nisu osporavali, čak ni Krojf, Platini, Maradona, Zidan, Mesi ili Kristijano Ronaldo, navodi “Le Mond”.

- Pele je bio bolji od Mesija, Maradone i Ronalda zajedno, piše njemački tabloid “Bild”. Njemački “Die Zeit” podsjeća da je Pele počeo bos na ulicama Baurua i postao fudbaler vijeka.

- Mislio sam da je Mesi najbolji svih vremena, ali sada shvatam da je to Pele, rekao je Džon Karlin iz britanskog “The Timesa”.

“Guardian” piše o radosti koja je proizlazila iz Pelea: - Prva svjetska fudbalsska superzvijezda izmamila je svima osmijeh na lice.

- Pelea će uvijek povezivati s lijepom igrom, niko nije igrao ljepše”, kaže Fil MekNulti iz BBC-ja.

Sličan je ton i u Španiji, gdje “El Pais” slavi Pelea: "Pele - svjetski fudbal s četiri slova".

“Marka” žali za smrću fudbalskog kralja, dok “El Mundo” podsjeća na dva najljepša pogotka u istoriji, sa žaljenjem što ih ne možemo vidjeti zbog nedostatka videozapisa.

- Da se fudbal ne zove fudbal, trebao bi se zvati Pele, piše “La Stama”, dok je “Gazzetta dello Sport” osvanula s naslovnicom "Bilo jedno vrijeme ili Rei".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
PELEBRAZILMEDIJI
19. april 2024 11:34