Kuća fudbala / - FOTO: FSCG.ME
05/10/2022 u 17:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Fudbalska Crna Gora: Taktika FSCG je da ćuti, očekujemo reakciju Ministarstva sporta i mladih

NVO Fudbalska Crna Gora oglasila se saopštenjem u kome, po ko zna koji put, kritikuju stanje unutar Fudbalskog saveza Crne Gore

Fudbalska Crna Gora ukazuje na nepravilnosti unutar FSCG i poziva na reakciju nadležno Ministarstvo.

Njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti.

- Situacija u fudbalu u Crnoj Gori zahtijeva još jedan osvrt u nizu tako da ovim putem zelimo upoznati javnost i nadležne institucije sa trenutnim stanjem u FSCG i fudbalu u Crnoj Gori uopšte.

Odgovornost je na FSCG, njihova taktika je ćutanje, zatišje posle nebrojenih neuspjeha, da prođe nekoliko dana i tako idemo dalje, bez objašnjenja, reakcije, analiza… kao da je sve u najboljem redu, a samo laici ne vide lošu situaciju u kompletu, počev od A selekcije gdje su na vidjelo izasli problemi oko izbora igrača, sastava ekipe, prikazane nediscipline igrača i članova stručnog štaba, udaljavanja igrača iz selekcije, a sve na kraju rezultira nerealnim procjenama istih i ambicijama bez pravog plana, što sve ukupno šalje negativnu sliku o nama na evropskoj fudbalskoj sceni.

Izgradnja stadiona, tribina, terena i drugih infrastrukturnih objekata sa čime se toliko hvali rukovodstvo FSCG traje po nekoliko godina, rokovi se stalno produžavaju, a sve se obavlja bez tendera sto dodatno unosi sumnju u ispravnost. Primjeri su stadioni na Cetinju, u Nikšiću, Podgorici...Kako to drzava dozvoljava sportskim institucijama? Potrebna je hitna izmjena zakonske regulative. U pitanju su milionski iznosi, a praksa se nastavlja i dalje uz odluke i potpisivanje ugovora od strane nelegalnog predsjednika i rukovodstva, nepriznatog od strane nadležnog ministarstva. Onda se i postavljaju pitanja ko sve izvodi radove, ko kontroliše te radove, kako Studio K dobija na konkursu 500.000€ za tribinu koja je u planu već toliko godina, a postoji firma koja je već uručila studiju besplatno…

Sve ovo nabrojano je posao za tuzilastvo i policiju, uz već podnijete prekršajne i krivične prijave.

A rezultati selekcija, najboljih klubova u evropskim takmičenjima, organizacija rada i razvoj za djecu i mlade je posebna priča. Postavlja se pitanje, dokle ovako? Ima li odgovornosti, niko iz nelegitimnog rukovodstva FSCG se ne oglašava, a već godinu i tri mjeseca rukovode institucijom bez legitimiteta, bez upisa u registar sportskih organizacija, a time i validnog rešenja o radu.

Međutim, za rešenja, ne treba ići daleko, imamo pozitivnih primjera u najblizem okruzenju, poput saveza i selekcija Hrvatske, Srbije, BiH... ugledati se na njih, pa i nešto od njihovog iskustva primijeniti ovdje, nije sramota pitati za savjet i stručnu pomoć, ali za to treba imati stručnu i karakternu sposobnost, kvalitet, moć i širinu kakvu trenutno "ekipa" koja rukovodi institucijom nema i veoma teško da će u ovom sastavu imati.

Na kraju, ponavljamo, imamo puno povjerenje u Ministarstvo sporta i mladih, da će svojom reakcijom i nadležnim ovlašćenjima koje ima kao krovna sportska institucija preuzeti odgovarajuće mjere i konacno početi sređivanje vrlo značajne sportske institucije kakav je FSCG.

Uz sve ovo i najava za okupljanje svih dobronamjernih ljudi iz svijeta fudbala u Crnoj Gori u skorom terminu i da se vec jednom iz fudbala sklone poslušni i politički podobni ljudi, uz očekivanje da će ubuduce da se vrednuju samo kvalitet i rezultati rada, a sve za razvoj i napredak kvaliteta fudbala na svim nivoima za šta će trebati dosta vremena s obzirom na trenutnu poziciju crnogorskog fudbala na UEFA ranking listi gdje nas je dovela sadašnja rukovodeća garnitura svojim znanjem i radom - stoji u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 09:41