/ Фото: ФБ страница Варвари 1987
03/06/2021 u 12:20 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Инспекција због скандирања Варвара: Навијачи упозоравани преко разгласа

Утакмица је била проглашена као меч високог ризика и то прије одржавања, утврдила је инспекција

Инспекција за спорт извршила је инспекцијски надзор у Фудбалском савезу Црне Горе због наводног скандирања навијача ФК Будућност- Варвара током утакмице са ФК Дечић из Тузи.

Подсјетимо, након утакмице дигла се велика медијска помпа због наводног скандирања које су пренијели поједини медији, тврдећи да су Варвари вријеђали припаднике албанске националности. 

Надзор је утврдио да је организатор поменуте утакмице, односно Фудбалски савез предузео низ мјера прије одржавања ове утакмице која је проглашена утакмицом високог ризика како би се створили услови за безбједно и мирно одржавање утакмице.

- Међутим, у 23. минуту утакмице финала Kупа Црне Горе дошло је до узвикивања увредљивих ријечи навијача фудбалског клуба „Будућност“, који су се налазили на сјеверној трибини Градског стадиона у Подгорици, након чега су навијачи упозорени путем разгласа, чиме је испоштован члан 17 став 1 Правилника о безбједности и сигурности на фудбалским утакмицама, којим је изричито прописано да „у случају нарушавања јавног реда и мира или других екцеса на утакмици, који се не могу спријечити или отклонити предвиђеним мјерама и активностима, делегат утакмице је дужан да самоиницијативно или на предлог комесара за безбједност клуба или судије захтијева да се гледаоци упозоре путем разгласа да не врше било какве радње и поступке који угрожавају безбједност, односно нормалан ток одигравања утакмице- пише у саопштењу Управе за инспекцијске послове. 

Подсјетимо, Дисциплинска комисија ФСЦГ је на основу пријаве донијела одлуку којом је покренула дисциплински поступак против ФK „Будућност“ због, како наводе "непристојног и неспортског понашања њихових навијача". 

Такође, комисија ФСЦГ је ФК "Будућност“ упутила и Захтјев за давање изјава, којим је клубу дат рок од два дана од дана пријема дописа да доставе детаљну писану изјаву.

- Имајући у виду наведено, а обзиром да је чланом 27 Закона о спречавању насиља и недоличног понашања на спортским приредбама прописано да надзор над спровођењем овог закона врши орган државне управе надлежан за унутрашње послове, Инспекција за спорт упутила је иницијативу за вршење инспекцијског надзора Министарству унутрашњих послова Црне Горе, ради предузимања мјера из своје надлежности- наводи се у саопштењу Управе за инспекцијске послове. 

Подсјетимо, Варвари су се огласили на Фејсбуку наводећи да у својим скандирањима нијесу вријеђали никог, већ су помињали "цигаре", што је дио јавности и медија погрешно протумачио. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 07:18