Миодраг Радуловић, селектор / - Фото Дан
01/01/2022 u 09:19 h
Dejan PanićDejan Panić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Миодраг Радуловић: Направили смо искорак

Са 12 освојених бодова у претходном циклусу нисам задовољан, рекао је црногорски фудбалски селектор. Такмичење у Лиги нација припрема и права увертира у квалификације за Европско првенство

Крај године је вријеме када се своде рачуни и када сви спортисти и спортски колективи сумирају постигнуто у протеклих 365 дана. Када је у питању фудбал, ни у 2021. години није било разлога за задовољство, било је доста трзавица и турбуленција... Клубови, као по навици, нису ништа урадили на међународној сцени, а репрезентација је иза себе оставила још један квалификациони циклус. Црвени су квалификације окончали на четвртом мјесту, али су поново били ту, били су у игри за друго мјесто и бараж до самог финиша. Селекцију је кроз тај циклус предводио Миодраг Радуловић, који је прије пар дана од Извршног одбора ФСЦГ добио повјерење да црвене води још годину дана и да са њима крене у ново издање Лиге нација.

-Много пута до сада сам истакао да за мене нема веће части од вођења црногорске репрезентације. Иако са овим послом долази велика одговорност и притисак, водити своју репрезентацију је највећа част и привилегија. Захваљујем се челницима ФСЦГ на повјерењу и надам се да ће период који је испред нас довести још више разлога за задовољство и што се тиче игре и резултата – рекао је у интервјуу за "Дан" Миодраг Радуловић.

Нисам задовољан са 12 освојених бодова

Година која је за нама била је тешка из много разлога, а на питање да ли је задовољан урађеним у 2021. години, селектор "црвених" је одговорио:

-Протекла година је била тешка из више разлога. По први пут смо се сусрели са оваквим системом једног такмичења, први пут сам ја као селектор добио уговор на годину дана, први пут сам кренуо у квалификације без пријатељских утакмица, без прилике да се нешто проба или нешто ново уведе. Овај систем такмичења везан за путовања и за присуство публике је условило то да је ова година била таква каква јесте. Било је, као и у сваком послу и грешака. Освојили смо 12 бодова из десет утакмица и то је учинак са којим нисам задовољан. Али, било је и добрих ствари и осјећам да јавност то препознаје. Видим да то препознaју и играчи и то ме чини срећним. Екипа смо која је најмање осцилирала у квалификацијама. У сваком мечу смо били у игри до самог краја, намучили смо јаче селекције од нас. Мислим да је јавност видјела нешто ново, неку нову Црну Гору, а све то даје наду да у наредном периоду можемо остварити оне ствари које сви очекујемо и желимо.

image

Нека у 2022. буде још више радости

-Фото: ДАН

Осврнуо се Радуловић потом и на мечеве у квалификацијама.

-Када идете из четвртог шешира не можете да дајете неки оптимизам, јер су нормално три екипе испред вас. Међутим, кад се такмичите спортски, кад се надате најбољем и кад имате највеће циљ, онда је све могуће. Ми смо након двије побједе на старту, трећу утакмицу дочекали у једном добром расположењу и био је моменат да се испрсимо Норвешкој на начин како смо ми то жељели. Били смо у једној групи која је била веома уједначена, до самог краја се није знало ко иде директно у Катар, а ко у бараж и кажем пуно објективних разлога је што није било више бодова. Са друге стране, поставили смо нови систем игре, повратили култ репрезентације, осјећа се позитивна атмосфера око репрезентације и то је оно са чиме сам задовољан. Оно што је најважније за мене као тренера, а није се дуго десило, а памтим од формирања нашу селекцију, да навијачи и када не побиједиш играче награде дуготрајним аплаузом. Десило се то након сусрета са Летонијом, гдје смо имали већи посјед, већи број шанси, али нисмо успјели да славимо. Препознали су нешто ново, велико залагање и жељу за добрим резултатом. Што се тиче утакмица са Холандијом и Турском, ту су млади играчи добили шансу што се показало да је исправни пут, који у наредном периоду треба надоградити више - истакао је Радуловић.

Вјерује у Уроша Ђурђевића

Урош Ђурђевић, нападач црвених, није још увијек постигао ниједан гол у националном дресу, али је Радуловић задовољан његовим партијама.

-Веома сам задовољан како Урош игра, како дјелује и нећу га оптерећивати са головима. Нико више од њега не жели да постигне погодак, није му се дало, он игра за екипу јер уз њега играчи добијају више на квалитету, он их растерети тако да их можемо приближити више голу. Видјело се у утакмици против Холандије колико ради за екипу, нека он овако настави да игра, а голови ће сигурно доћи – истакао је Радуловић.

Прекретница против Норвешке

Два бода изгубљена против Летоније, Црну Гору су успорила ка том другом мјесту. Међутим, по мишљењу селектора Радуловића један други меч је био прекретница у овом циклусу.

- Прекретница је, по мом мишљењу, била утакмица са Норвешком у Подгорици. Изашли смо у једном новом систему, али смо у том првом полувремену подлегли атмосфери и превеликом величању играча противничке селекције који у том моменту био у првом плану. Ту мислим на Халанда, затим Серлота, Едегорда, што је условило да смо одиграмо једно бојажљиво прво полувријеме, са превише респекта него што је требало. У другом полувремену смо изашли у истом саставу и за 15 минута направили више него за цијело прво полувријеме. Међутим, нисмо искористили шансе и то је преломни моменат. Могли смо да се вратимо са Летонијом, али реално да смо освојили само бод из утакмице са Норвешком, избацили бисмо их из трке за пласман, међутим то нисмо успјели.

Радуловић је неко ко воли да пружи шансу младим играчима, а поједини од њих, попут Вукотића и Вујновића, вратили су то на прави начин. Да ли ће и наредном периоду бити простора за младе фудбалере?

- Нисмо имали превише простора да пружимо младима прави прилику од старта, јер смо одмах ушли у квалификације. Пратимо их наравно, један број младих играча је сада добио шансу у А тиму и искористио је. Има их још који испуњавају кристеријуме репрезентације и поготово их има у младој селекцији и мислим да је сада тренутак да се направи њихов искорак ка А тиму. Утакмице у марту ће нам помоћи за то да проширимо ростер да видимо колико је њихов стварни лимит у датом моменту и да након тога уђемо храбро и одлучно у такмичење за Лигу нација. Прошле године када сам дошао и када смо све сагледали, ми смо себи дали циљ, а то је да направимо искорак у односу на протекле квалификације за ЕП. У томе смо успјели. Сада поново имамо циљ, а то је да будемо још бољи, да се освоји што већи број бодова, али и да се направи тим од тих играча која ће 2023. године равноправно и одлучно ући у квалификације за пласман на првенство Европе.

Следеће што Црну Гору чека је Лига нација. Такмичење креће у јуну, а ривали Радуловићевим изабраницима биће Финска, Румунија и Босна и Херцеговина.

-Добили смо групу по мјери. Финска и Босна су већ били у истој групи, видјели сте како је Финска намучила Босанце, тамо су играли 2:2, док их је побиједила у Зеници. Што се тиче Румуније, екипа са новом генерацијом која изазива поштовање са наше стране. Ипак, ми смо показали да можемо играти са свима, ако можемо равноправмо са Холандијом и са Турском које су екипе већег ранга него ове, сигурно да можемо са њима. Само треба имати среће да будемо сви комплетни, да примакнемо младе играче што више првом тиму, да направимо једну добру групу, да нас послужи срећа да будемо сви здрави и да нас сачува од Ковида... Морамо да направимо тим да не зависимо од једног играча.

Дебитовало 12 играча

Од доласка на клупу, Радуловић прати домаћу лигу и пружа шансу играчима из црногорског шампионата.

-Све утакмице су поквривене, ја и мој стручни штаб гледамо, правимо анализе... Послали смо поруку да нашу лигу цијенимо и да играче из наше лиге респектујемо. Послали смо јасну поруку да је терен једино мјерило и могу рећи да је од мог доласка, дванаест играча је дебитовало, што из наше, што из других лига, али више из наше. Уз све то, након дуже паузе, у репрезентацију се вратио и Драшко Божовић. Превасходни циљ селектора је да у датом моменту позове најбоље играче, тако ће бити и убудуће - казао је Радуловић.

Лига нација ће бити још захтјевнија, јер ће црвени у јуну одиграти чак четири утакмице.

-У претходном циклусу имали први пут у седам дана три меча, сада нас чекају чак четири утакмице за 15 дана. Из тог разлога треба да направимо групу од 30 играча, да имамо спреман ростер за те обавезе у јуну. Покушаћемо да одиграмо што боље, да остваримо што више побједа и да узмемо што више бодова. Али, желимо да створимо јак тим, који ће 2023. равноправно учи у квалификације за ЕП и надам се коначно остварити циљ свих генерација у Црној Гори

Иде вријеме празника, краткотрајног одмора... Међутим, ситуација око корона вируса стопира сва планирана путовања, па ће Радуловић као и већина грађана Црне Горе празнике провести у кругу породице.

-Провешћу празнике у кругу породице, јер ово су благи дани, породични празници када сви треба да будемо на окупу. Сигурно да ће то бити активан одмор, јер у неким земљама још увијек трају лиге, тако да ће бити и радан одмор. Одмах након нове године крећемо са радом, скаутирањем, праћењем играча... Слиједи и одлазак у Анталију, гдје ћемо гледати кандидата за национални тим.

На крају, Радуловић је имао поруку за читаоце "Дана" и све грађане Црне Горе.

-Читаоцима "Дана", љубитељима фудбала и навијачима наше репрезентације, желим срећну Нову годину и Божићне празнике. Желим да се захвалим навијачима на подршци, јер ови момци заиста заслужују подршку. Ми то осјећамо било двије или 12.000 људи, ми то осјећамо. Надам се да ћемо у следећој години имати још више прилике да се сви заједно још више радујемо – поручио је на крају Миодраг Радуловић, селектор фудбалске репрезентације Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 11:16