Grad izlijepljen posterima Maradone / -FOTO: SHUTTERSTOCK
03/06/2023 u 18:45 h
Dan PortalDan Portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Napulj slavi titulu - zemljotres sreće!

Fudbaleri Petrovca Luka Malešević i Balša Boričić za portal "lobsport" govorili o atmosferi u Napulju

Sve je spremno za veliku proslavu titule Napolija. Sjutra će se odigrati poslednje kolo Serije A, u okviru kojeg ekipa Lućana Spaletija dočekati Sampdoriju. Biće ovo prilika da se Napolitanci, nezapamćenom feštom, oproste od svojih miljenika i od sezone, u kojoj su, nakon 33. godine osvojili titulu šampiona Italije.

Mnogim fudbalskim fanaticima, ovo je povod za put u Napulj, a među njima su i crnogorski fudbaleri, saigrači iz Petrovca, Luka Malešević i Balša Boričić, koji su za portal “lobsport.me” istakli da idu da uživaju u spektaklu.

-Uvijek mi je bila želja da posjetim Napulj, ali sada to nisam mogao propustiti. Najveći razlog za ovo putovanje je proslava titule Napolija posle 33 godine - rekao je za “lobsport”, desni bek Petrovca Luka Malešević.

Prvi susret sa gradom ostaće mu zauvijek u sjećanju.

-Od momenta kada sam izašao iz voza, odmah sam osjetio tu energiju, u vazduhu se osjećala euforija povodom proslave titule. Grad je okićen plavo-bijelim bojama, na svakom ćošku se nalaze grafiti Maradone. Jednostavno, grad živi za fudbal.

Uzbuđenje se vidi u očima svih građana, na njihovim licima i ono poput virusa prelazi na turiste, koji se vrlo brzo adaptiraju i makar na kratko i sami postaju Napolitanci, postaju dio nesvakidašnje napuljske priče i jednog neopisivog osjećaja.

-Zgrade, koje se nalaze u centru grada su dosta pribijene, ulice su dosta uske i kada pogledaš u nebo, vidiš samo plavo-bijele boje, dresove fudbalera na prozorima, grafite i natpise, zastave koje se viore. Jedan nevjerovatan prizor, da je čitav grad obojen u plavo bijelo i da se na svakom ćošku priča isključivo o klubu i proslavi koja dolazi – rekao  je Malešević.

Napolitanci sebe ne smatraju Italijanima, za sebe kažu da su potpuno drugačijeg mentaliteta.

-Imao sam priliku da razgovaram sa ljudima i definitivno se mnogo razlikuju od preostalog dijela Italije, po prirodi su potpuno drugačiji, narod je dosta siromašan, ali svi nose osmjeh na licu i veoma su ljubazni i mislim da je to jedan od razloga zbog čega se se ovakva euforija ne može osjetiti nigdje kao u Napoliju. Priznajem, zaljubio sam se u ovaj grad - priča nam Malešević.

Dvojica fudbalera posjetili su stadion “Diego Armando Maradona”.

-Na nekih 10 kilometara od stadiona smo se izgubili, ali smo se brzo snašli. Balša je nosio dres Napolija i prvi čovjek na koga smo naišli, vidjevši da smo turisti i da volimo Napoli, ponudio nam je pomoć. Sa nama je proveo nekih 40 minuta, poveo nas do stadiona i usput nam pričao o gradu. Fascinantna je bila njegova reakcija na kraju, kada smo se zahvalili, a on se malo i uvrijedio, insistirajući da je to za njih sasvim normalno. Preporučio bih svakome da posjeti ovaj grad i siguran sam da će vam plavo-bijela boja zauvijek ostati u srcu, jer Napulj i Napoli su nešto posebno – rekao je Malešević.

Prije nego što je Gaetano Manfredi izabran za gradonačelnika Napolija 2021. godine, bio je univerzistetski profesor specijalizovan za seizmički ižinjering – priprema i projektovanje zgrada da izdrže zemljotrese. Kada je Manfredi preuzeo funkciju prvog čovjeka grada, naručena je studija da se izmjeri uticaj navijača koji proslavljaju golove koje je postigao fudbalski klub Napoli na stadionu koji je danas poznat kao Dijego Armando Maradona.

-Zgrada inženjerskog odjeljenja je u blizini stadiona i tamo se nalazi seizmograf koji bi svaki put kada bi Napoli postigao pogodak zabilježio dovoljno podrhtavanja da bi se skoro registrovao kao zemljotres - rekao je Manfredi za Asošijeted pres.

Jedno od pitanja novinara bilo je: Koja će jačina podrhtavanja biti 4. juna kada Napoli bude slavio titulu?

-Biće to jedan jači zemljotres. Zemljotres sreće - rekao je Manfredi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:23