Lionel Mesi / -FOTO;: PSŽ
18/10/2022 u 20:05 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Navijači Barselone sudski osporavaju Mesijev transfer u PSŽ

Odluka Suda EU očekuje se tek kroz nekoliko mjeseci.

Navijači Barselone osporili su u utorak regularnost transfera Lionela Mesija u PSŽ pred pravosuđem EU-a, tvrdi agencija AFP.

Prelazak argentinske zvijezde u avgustu 2021. u pariški klub u vlasništvu katarskog investicijskog fonda bio je "nelegalan i nije bio u skladu s pravilima UEFA-e i EU", tvrdi se u tužbi.

Tužitelji, koje zastupa francusko-španski advokat Huan Branko, vjeruju da je PSŽ uspio izvršiti ovu kupovinu samo zahvaljujući jednogodišnjoj odgodi u Francuskoj primjene pravila financijskog fer-plej od UEFA-e, te se očigledno radi o nedopuštenoj državnoj podršci ili državnoj pomoći.

Ta ista pravila koja su se već primjenjivala u Španiji i prisilila su Barselonu da ne uspije zadržati Mesija, što efektivno narušava konkurentnost i tržišna pravila, od čega je PŽ imao korist.

Kao čuvar konkurentnosti u EU, Evropska komisija trebala je istražiti ovu navodnu državnu podršku, smatra Branko, koji je uime kluba navijača Barcelone u Francuskoj i za sada neimenovanog sociologa podnio tužbu Sudu Evropske unije sa sjedištem u Luksemburgu. 

- Smatra se da navijači i evropski građani nemaju pravo glasa kod ovakvih slučajeva - požalio se advokat.

Na drugoj strani Bruno Stromski iz pravne službe Europske komisije odbacio je ove argumente.

- Nejednakosti na koje se žale podnosioci zahtjeva ne spadaju u državnu podršku, pa nema potrebe da EU reaguj. Ne postoji nikakva sudska revizija ili moguća žalba pojedinca na odluku evropskog izvršnog tijela da ne provede istragu. Značajno je da sam klub Barselona nije uložio žalbu - zaključio je Stromski.

Odluka Suda EU očekuje se tek kroz nekoliko mjeseci.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:57