Фудбалски савез / - Фото: ФСЦГ
03/01/2022 u 10:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

НВО Фудбалска Црна Гора: Очекујемо распуштање нелегалног руководства ФСЦГ и увођење Принудне управе

Управа за спорт јуче је ставила блокаду на регистрацију Дејана Савићевића за предсједника Фудбалског савеза Црне Горе

Тим поводом огласила се НВО Фудбалска Црна Гора, чије саопштење преносимо у цјелости.

- Поново се по ко зна коjи пут обраћамо jавности и надлежном Министарству ПНКС, а преко министарства и Влади Црне Горе. Званичним ставом и одлуком Управе за младе и спорт, а коjа jе jуче обjављена, потврњуjе се оно на шта смо већ неколико пута до сада упозоравали и указивали. А, то jе да предсjедник, ИО и руководећа гарнитура ФСЦГ нису званично признати и верфиковани код надлежне спортске установе за наредни мандатни период, као и да су нелегитимно изабрани на нелегално одржаноj Скупштини ФСЦГ од 30.06.2021. противно званичном рjешењу Инспекциjе за спорт.

Како jе претходни мандат предсjедника и ИО ФСЦГ траjао до 05.07.2021, то аутоматски значи да органи управљања ФСЦГ руководе том институциjом нелегално и нелегитимно већ 6 мjесеци. Такође, све одлуке донесене на поменутоj скупштини и све формиране комисиjе за рад у оквиру ФСЦГ су самим тим нелегитимне, као и свака друга одлука коjа се тиче рада ФСЦГ, а коjу су дониjели ИО ФСЦГ, Одбор за хитна питања ФСЦГ и остали органи управљања савеза у том претходном периоду.

Због тога, због свих неправилности уочених и обjављених од стране Инспекциjе за спорт, због неправилности и фалсификата коjи су процесуирани, а коjи ће бити тек обjављени и на нивоу УК ФСЦГ Центар, а не само УК ФСЦГ Сjевер и Jуг,  сматрамо да само комплетно нови процес може све довести у домен регуларности и правно ваљан поступак поштуjући прво Статут ФСЦГ, а у исто вриjеме и важећи Закон о спорту. Напомињемо да су предсjедник и ИО ФСЦГ у претходном мандату вишеструко кршили и радили противно Статуту ФСЦГ и Закона о спорту, и то у погледу званичних делегата клубова, делегата удружења тренера и судиjа, кандидата за предсjеднике региjа и сл. радећи противно децидно дефинисаним члановима Статута и Закона о спорту.

На основу тога закључуjемо да jе jедини законски исправан пут и решење тренутног стања да се по хитном поступку укључи надлежно Министарство ПНКС и донесене правно ваљану одлуку, а то jе или увођење Принудне управе у ФСЦГ (уколико за то постоjи законски основ) или увођење Привремене управе у ФСЦГ (путем ВД извршилаца), са задатком да тако организоване управе и управници припреме и спроведу законски исправан поступак избора у ФСЦГ на свим нивоима поштуjући Статут ФСЦГ и Закон о спорту. Само на таj начин ћемо доћи у ситуациjу коjа ће бити правно исправна и коjа ће приказати право стање на нивоима организациjе клубова, регионалних савеза и ФСЦГ.

Битно jе нагласити да се правно и jавно обjасни да jе ФСЦГ спортска организациjа, а не невладино удружење и непрофитно удружење како га тренутни званичници савеза и поjедини државни званичници третираjу. Своjим чланством у УЕФА и ФИФА, своjим маркетиншким активностима, продаjом права преноса квалификационих утакмица, продаjом улазница за квалификационе и приjатељске утакмице, као и осталим активностима и проjектима, ФСЦГ остваруjе веома значаjне годишње приходе коjи се мjере у милионима еура, те се иста спортска организациjа не може сврстати међу непрофитне организациjе и невладина удружења. Своjом организациjом рада и начином третирања свих запослених и ангажованих професионалних стручних лица из сфере фудбала и осталих професионално запослених у администрациjи и на инфраструктурним обjектима коjима савез располаже, ФСЦГ jе правно лице са карактеристикама привредног друштва коjе остваруjе профит. 

Увидом у банковне рачуне коjих има више у неколико пословних банака, надлежни државни орган ће то врло лако и утврдити, те се према ФСЦГ треба односити као и према сваком другом привредном субjекту коjи остваруjе не малу добит на годишњем нивоу, иако се ради о спортскоj организациjи. На основу свега наведеног очекуjемо хитну и свестрану реакциjу надлежних државних органа, распуштање нелегалног руководства ФСЦГ, предсjедника и ИО, свих нелегалних органа савеза, постављање нове управе од стране Владе Црне Горе и Министарства ПНКС, коjа ће у периоду од 6-12 мjесеци руководити ФСЦГ, спроводити редовне активности и организовати нови процес избора органа савеза на свим нивоима, као и увођење и осталих инспекциjских органа у контролу пословања ФСЦГ (инспекциjа за финансиjе, за рад и остала питанjа функционисанjа правног лица).

На краjу, основни циљ нашег дjеловања и рада jе вратити институциjу фудбалског савеза на ниво организациjе и рада коjи ће што приjе започети процес опоравка фудбала у Црноj Гори, на ниво коjи ниjе као тренутно на претпоследњем мjесту у Европи, коjи ће бити свестрани сервис клубова и главних актера, играча и тренера, а не свакодневних саопштења о непоштовању основних начела и принципа коjих смо свjедоци ових дана од стране многоброjних стручних лица, тренера, судиjа и клубова.

Надамо се и очекуjемо да ће и фудбал као наjпопуларниjи спорт код нас дочекати убрзо своjе боље дане у оквиру програма "Европа - фудбал сад", попут свих грађана коjи се радуjу почетку реализациjе поменутог програма. Иначе...Са вjером у брзу реакциjу поменутих државних органа од коjе зависи и повратак реномеа црногорског фудбала коjи ће бити тежак и дуготраjан, са прецизно одређеном визиjом развоjа, савременом структуром организациjе и системом рада, посебним стилом руковођења и неопходном одговорношћу, свим поклоницима, играчима, тренерима и клубовима и осталим учесницима фудбалске игре и грађанима, честитамо Нову 2022.годину и наступаjуће Божићне празнике - стоји у саопштењу НВО Фудбалска Црна Гора.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 03:00