Ćiro Blažević / - FOTO: JUTJUB, AL JAZEERA
08/02/2023 u 08:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odlazak fudbalske legende: Preminuo Ćiro Blažević

Legendarni trener i selektor Hrvatske se dugo borio sa rakom

Miroslav Ćiro Blažević, legendarni trener i selektor Hrvatske preminuo je u 88. godini nakon duge borbe sa rakom.

Prvi put mu je bolest dijagnostifikovana još 2011. godine, a dva puta je uspio da je pobijedi. Nažalost, ne i treći. Preminuo je dva dana prije 88. rođendana.

Ćiro je rođen 1935. godine kao osmo i najmlađe dijete Katarine i Mate Blaževića. Fudbal je igrao do 31. godine u švajcarskom Mutijeru kada je odlučio da postane trener.

U Švajcarskoj je vodio Vevej i Sion, a onda je 1979. godine postao selektor ove države. Preuzeo je kasnije Rijeku koju je odveo do četvrtinala Kupa pobjednika kupova gde je izgubio od Juventusa.

Uspio je 1982. godine da donese Dinamu iz Zagreba titulu prvaka Jugoslavije nakon 24 godine posta.

Za sve ostale je uspjeh karijere Ćira Blaževića bilo treće mjesto na Svetskom prvenstvu 1998. godine u Francuskoj. Vodila je i u polufinalu Hrvatska sa 1:0, ali je onda Lilijan Tiram, defanzivac Francuske, postigao jedina dva gola u reprezentativnoj karijeri i odveo „trikolore“ u finale.

Robert Prosinečki ga je direktno i indirektno pratio kroz čitavu karijeru. Pamtiće se kako je Ćiro jednom prilikom rekao da će pojesti svoju trenersku diplomu ako Prosinečki postane igrač. Godinama kasnije je rekao da je učinio to da bi ga motivisao da bude bolji.

Šest godina je „trener svih trenera“ kako mu je bio nadimak vodio Hrvatsku i stigao je do 36 pobeda, 22 remija i 15 poraza.

Poslednji trenerski posao imao je u Zadru 2014. godine

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 15:24