Sa predstavljanja Monografije / -FOTO: OPšTINA BAR
05/02/2024 u 20:22 h
D.P.D.P.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predstavljena Monografija „100 Mornarovih godina“

Ova knjiga je još jedna utakmica u kojoj sam pobijedio i nema srećnijeg čovjeka od mene – rekao je jedan od autora Dragan Stojanović

Vijek trajanja fudbalskog kluba Mornar i 100 godina istorije i duše grada Bara prikazani su u monografiji „100 Mornarovih godina“, autora Željka Milovića i Dragana Stojanovića, koja je večeras predstavljena u Domu kulture u gradu pod Rumijom. Ovo kapitalno djelo izdali su Opština Bar i njen predsjednik Dušan Raičević, povodom velikog jubileja – 100 godina postojanja kluba.

-Istorija FK Mornar satkana je u dvije tradicije – jedna koja je i te kako vezana za istoriju grada jer se FK Mornar podizao uz njega - iz pepela, kao feniks, a sa druge strane FK Mornar je dio porodične tradicije jer imamo toliko interesantnih primjera da su sinovi išli sportskim putem njihovih očeva pa čak i đedova - rekao je predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević i potom govorio o dobroj saradnji sa FSCG najavljujući dalju podršku opštine razvoju kluba.

-Nećemo stati sa projektima. Nastavljamo dalje, najavljujemo nove investicije da bi Bar bio rasadnik talenata – istakao je Raičević.

Monografija ima 438 strana i u njoj se nalazi čak 662 fotpgrafije, pa se može reći da ona donosi mnogo više od istorije sportskog kolektiva.

-Nije bilo lako prikupiti građu za ovako veliko djelo. Želim prije svega da se zahvalim bivšim fudbalerima i njihovim porodicama koje su nam nesebično ustupile fotografije i druge materijale iz privatnih arhiva. Mimo toga, značajnu podršku smo dobili iz svih krajeva bivše Jugoslavije, posebno Splita i Subotice, kako bi ovo djelo imalo i naučni karakter- rekao je od autora Željko Milović.

image
-FOTO: OPšTINA BAR

Dragan Stojanović je u monografiji posebnu pažnju posvetio dešavanjima iz perioda 1993 - 1995. kada je kao trener predvodio FK Mornar u osvajanju duple krune.

-Ova knjiga je još jedna utakmica u kojoj sam pobijedio i nema srećnijeg čovjeka od mene. Ovo je kruna za mene i zahvalan sam što mi je predsjednik opštine Raičević dao priliku da budem ovdje - kazao je Stojanović.  

Koordinator Mornara Đuro Stambolić, rekao je da za klub ova monografija je dokaz trajanja i generacija Barana koje su živjele Mornar.

-Ova monografija smo mi, tu su naši očevi, djedovi, naš današnji grb i onaj od prije 100 godina, tu su četiri stadiona, naša putovanja barkom, kamionom, šinobusom, vozom...  U knjizi su Barani, oni koji su utkali dio sebe u istoriju kluba – poručio je Stambolić.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 00:08