Мугоша на последњем тренингу / - фото: ФСЦГ/Филип Филиповић
04/09/2021 u 14:10 h
Dejan PanićDejan Panić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић: Имамо своје адуте

Фудбалери Холандије и Црне Горе ће играти први пут у историји. Домаћин фаворит, али „црвени” вјерују у изненађење

Времена за одмор, након повратка из Турске, за најбоље црногорске репрезентативце било је јако мало. Један лакши тренинг, па поново путовање, овога пута у Холандију. „Црвени” су јуче у подне чартер летом са аеродрома Голубовци отпутовали за Ајндховен, гдје их вечерас у 20.45 сати чека меч петог кола Г групе квалификација за Свјетско првенство. Изабраници Миодрага Радуловића играће против једног од главних фаворита групе, али и селекције која у претходна четири кола није показала све што зна и све што умије. Стефан Савић и другови синоћ су тренирали на „Филипс арени”, али у нешто другачијем саставу у односу на претходно гостовање. Екипи се прикључио штопер Мелдин Дрешковић (негативан на коронавирус), као и нападач Стефан Мугоша, који је меч прије неколико дана пропустио због ковид режима између држава. С друге стране, „црвенима” неће моћи да помогне Игор Вујачић, који је против Турске „зарадио” парни жути картон.

Искористити шансе које се укажу

Селектор црногорске репрезентације Миодраг Радуловић рекао је на званичној конференцији за новинаре да ће његови изабраници дати све од себе да остваре повољан резултат.

Одиграли су тешку и исцрпљујућу утакмицу у сриједу против Турске и првенствени циљ је да опоравимо играче и да видимо на задњем тренингу ко је спреман и на кога можемо да рачунамо. Морамо бити паметни и мудри. Сигуран сам, без обзира ко изађе на терен, да ћемо направити респектабилну екипу која ће моћи да се супротстави противнику, а да уједно оствари и позитиван резултат. Други дио квалификација почели смо како смо жељели, имамо свој циљ и идемо ка томе. Колико ћемо успјети у томе показаће ова утакмица – рекао је Миодраг Радуловић, селектор „црвених”.

Црна Гора ће први пут у историји играти са Холандијом. „Лале” у својим редовима имају играче топ класе, главни су фаворити за освајање првог мјеста у Г групи.

- По мом мишљењу, најјача су екипа у групи. Имали су проблема на отварању квалификација, нису постигли жељене резултате, на то им се надовезало Европско првенство, гдје нису били нивоу на којем су и они очекивали. Дошло је потом до смјене селектора, што их додатно мотивише да се спреме и буду онакви какви јесу. Њима је вечерашња утакмица императив, напашће нас, али опет кажем, ми нећемо одступити ни за педаљ од нашег плана и циља. Простудирани смо и ми и они једни од других, тако да знамо одакле нам пријети опасност. Покушаћемо да се ту супроставимо како треба, а да онда наше шансе искористимо. Имамо визију како да играмо и надам се да ћемо у Ајндховену успјети то да презентујемо.

image

Миодраг Радуловић

- фото: ФСЦГ/Филип Филиповић

Како наши нападачи да се носе са задњом линијом Холандије, у којој се налазе Ван Дајк, Де Лихт, Де Фрај и остали.

- То су дефанзивци свјетског ранга и цијенимо их, али цијенимо и себе и своје нападаче. Имамо пар играча који играју на топ нивоу и могу да запријете одбрани Холандије. Нећемо се само бранити, већ ћемо покушати да их нападнемо, јер знамо да без постигнутог гола или голова нема ни успјеха у оваквим такмичењима.

Ван Гал поштује Црну Гору

Селектор репрезентације Холандије, Луис Ван Гал казао је уочи меча са Црном Гором да очекује сличну утакмицу као против Норвешке, јер ће, по његовом мишљењу, „црвени” играти са осам или девет играча иза лопте.

- Имаћемо исти проблем као против Норвешке и морамо да га риjешимо. Црна Гора оставља више простора него Норвешка, али има креативниjе играче. То jе култура старе Jугославиjе, паметни су то и лукави играчи. То што играју са Холандијом само ће им бити додатни мотив - казао jе Ван Гал и најавио одређене промјене у екипи у односу на меч са Норвешком.

На питање како тумачи ријечи селектора Холандије Луиса Ван Гала да њихова селекција има проблем када се противнички тим брани са осам или девет играча иза лопте, Радуловић је одговорио:

- Вјероватно Ван Гал очекује такву нашу формацију. Ми ћемо бити паметни и мудри, знамо како да се поставимо у одређеним фазама меча. Растемо као тим и група играча, а то су они препознали. Ова четири меча смо одиграли на једном заиста добром тактичком нивоу. Та тактичка дисциплина вечерас мора да буде беспрекорна, ако желимо да направимо нешто, а да онда из нашег блока имамо једну добру трансфорамцију. Имамо играче у средњем реду који могу то да повежу, али и нападаче који могу да реализују.

Група Г

Парови: Летонија – Норвешка (18), Холандија – Црна Гора (20:45), Гибралтар – Турска (20:45).

Табела

1. Турска/4/2/2/0/12:7/8

2. Холандија/4/2/1/1/12:5/7

3. Црна Гора/4/2/1/1/8:5/7

4. Норвешка/4/2/1/1/5:4/7

5. Летонија/4/1/1/2/7:8/4

6. Гибралтар/4/0/0/4/2:17/0

Да ли је у овој утакмица јасна подјела на фаворита и аутсајдера?

- Наша група је изјеначена, а то показују резултати, бодови и тренутни пласман. Долазимо послије добре утакмице, нећемо се уљуљкати. Не желимо да се успавамо и не мислимо да ће бити лако. Напротив, још један мотив може да нам буде што је наш противник поражен у Истанбулу, а ми извукли бод. То је још један показатељ да можемо и данас да прикажемо добру игру. Ривал је јак, фаворит је, међутим и ми имамо своје адуте. То смо показали у Турској и покушаћемо да то потврдимо у суботу.

Холандија – Црна Гора

Стадион: „Филипс арена” у Ајндховену. Капацитет: 35.000. Судија: Хесус Хил Манзано (Шпанија). Помоћници: Дијего Берберо (Шпанија) и Анхел Невадо (Шпанија). Четврти судија: Сантјаго Хаиме Латре (Шпанија). Почетак: 20.45 сати.

ХОЛАНДИЈА: Крул, Де Лихт, Де Фрај, Ван Дајк, Блинг, Вајналдум, Де Јонг, Класен, Берхуис, Депај, Гакпо.

ЦРНА ГОРА: Мијатовић, Вешовић, Мартиновић, Савић, Томашевић (Радуновић), Косовић, Шћекић, Марушић, Ивановић, Хакшабановић, Ђурђевић.

Водио је Радуловић до сада доста утакмица на међународној сцени, али се чини да је меч са Холандијом на клупи Црне Горе највећи изазов до сада.

- Имао сам изазова до сада доста, али када водите репрезентацију своје земље то је нешто најљепше, а уједно и најтеже. Припремљен сам добро и ја и стручни штаб, до детаља смо скенирали противника, пробаће да нам поставе неке замке. Одмарао је Ван Гал у Норвешкој пар играча, они ће вечерас бити у саставу. Изазов је велики и надам се да смо сви спремни да одговоримо на најбољи могући начин - истакао је селектор црногорског националног тима Миодраг Радуловић.

Мугоша: Можемо да изненадимо

Није га било у Истанбулу због ковид режима, али ће бити на располагању селектору Миодрагу Радуловићу за вечерашњи меч са Холандијом. Нападач јужнокорејског Инчона Стефан Мугоша прикључио се „црвенима”, синоћ је одрадио и тренинг и спреман је, уколико добије прилику, да пружи максимум како би Црна Гора стигла до повољног резултата.

- Не треба превише причати о Холандиjи, али сигуран сам да можемо да изненадимо. Момци су то показали против Турске. У добром расположењу чекамо утакмицу - казао jе Стефан Мугоша.

Мугоша је након скоро годину дана задужио црвену опрему, а његовим доласком, Црна Гора има опцију више у нападу. Стефан се налази у сјајној форми, а то потврђују и голови које постиже у свом клубу.

- Као и увиjек, пресрећан сам што сам у репрезентациjи. Ту сам послиjе годину дана, расположење jе добро... Имамо квалитет и jедва чекамо утакмицу.

Побједа футсал селекције

Футсал репрезентација Црне Горе остварила је први тријумф на турниру у Поречу. Након пораза од Малте у првом колу, изабраници Света Љесара одиграли су добар меч и савладали Саудиjску Арабиjу са 2:1. Голове за црвене постигли су Павле Вукчевић у 10. и Арнес Лоловић у 18. минуту, а истакао се и голман Ирхад Поповић, коjи jе са неколико сjаjних одбрана сачувао побjеду Црне Горе.

- Врхунска утакмица у коjоj смо показали зашто од почетка говорим да ова селекциjа има стаховит потенциjал у сваком смислу. Посебно ме радуjу карактер и борбеност екипе. Момци су дали задњи атом снаге, показало како се бори за дрес своjе државе - казао jе селектор Љесар за званични сајт ФСЦГ

Свјестан је Стефан Мугоша да је Холандија фаворит у овој групи, али ипак вјерује да ће Црна Гора успјети да их угрози.

- Морамо да будемо компактни и чврсти, а вjеруjем да ће нам се указати шанса да их угрозимо. Вjеруjем да можемо да будемо прави тим, jер смо сви заjедно, дишемо као jедан.

image

Тренирао и Јоветић

- фото: ФСЦГ/Филип Филиповић

У досадашњем току квалификација, Црна Гора је сакупила шест бодова. Два пута су се „црвени” радовали побједи, ремизирали су са Турском и поражени су од Норвешке.

- Уз квалитет коjи посjедуjемо, види се да имамо карактер. Имамо тимски дух, то нас краси и то треба да покажемо у вечерашњем мечу – поручио jе на крају Стефан Мугоша.

Утакмица између Холандије и Црне Горе игра се на „Филипс Арени” од 20:30 сати.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 17:07