Navijači Šahtjora / - FOTO: SHAKHTAR/TWITTER
11/07/2022 u 08:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Šahtjor traži 50 miliona eura odštete od FIFA

Rat između Rusije i Ukrajine uticao je itekako i na fudbal u te dvije zemlje

Ukrajinska liga je prekinuta, a Rusi su nastavili da igraju.

Mnogi igrači koji su nastupali u ruskoj Premijer ligi odlučili su da napuste tamošnje klubove i presele se negdje drugo.

Krajem juna Predsjedništvo Vijeća FIFA-e odlučilo je da produži pravila privremenog zapošljavanja. Ovi propisi se odnose na strane fudbalere iz ruskih i ukrajinskih klubova.

- Ako klubovi pridruženi Ukrajinskom fudbalskom savezu ili Ruskom fudbalskom savezu ne postignu zajednički dogovor sa svojim stranim igračima i trenerima prije ili 30. juna 2022, ti igrači i treneri imaće pravo da suspenduju ugovore o radu sa svojim klubovima do 30. juna 2023. Ove odredbe daju igračima i trenerima priliku da treniraju, igraju i primaju naknadu, a u isto vrijeme štite ukrajinske klubove i olakšavaju odlazak stranih igrača i trenera iz Rusije - stoji u saopštenju. 

Ispostavilo se da se ove promjene nisu svidjele svim klubovima.Tako Šahtjor iz Donjecka od FIFA traži 50 miliona eura odštete.

U ukrajinskom klubu se još uvijek nadaju da će FIFA htjeti da izbjegne sudski spor te da će obje strane pronaći kompromis. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jun 2024 16:35