Sep Blater / - FOTO: EPA
08/11/2022 u 17:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Skandal pred Mundijal, Blater otkrio koliko je novca dao da se SP igra u Kataru

Sep Blater bio je prvi čovjek FIFA-e od 1998. do 2015. godine, a izvršni komitet FIFA odlučio je 2010. godine da SP 2018. dodeli Rusiji, a Katar je izabran za domaćina Mundijala 2022.

- Izbor Katara je bila velika greška. Već je bilo dogovoreno da Rusija bude domaćin SP 2018, a da SAD bude organizator Mundijala 2022. godine. To je trebalo da bude gest mira za te dvije zemlje, jer bi dobile priliku da jedna za drugom organizuju Mundijal - rekao je Blater, a prenosi "Kurir" pozivajući se na švajcarski "Tagesancajger".

Blater tvrdi da je sedam dana uoči Kongresa FIFA 2010. došlo do preokreta.

- Nazvao me tadašnji prvi čovjek UEFA Mišel Platini i rekao da naš plan neće moći da bude realizovan. Rekao je da je dobio poziv od tadašnjeg predsjednika Francuske Nikole Sarkozija, koji je imao sastanak sa prvim čovjekom Katara - prisjetio se Blater koji tvrdi da je Sarkozi navodno tražio od Platinija da Mundijal 2022. bude dodijeljen Kataru.

- Bio sam protiv, ali Platini me tada pitao šta bih ja uradio da predsjednik nešto traži od mene. Rekao sam mu da nemam taj osjećaj, jer mi u Švajcarskoj nemamo predsjednika. Na kraju su četiri glasa koja je donio Platini presudila da Katar bude domaćin umjesto SAD. To je istina - istakao je Blater.

On je u junu 2015. podneo ostavku na mesto predsjednika FIFA zbog skandala vezanog za korupciju.

- Naravno da je Katar dobio domaćinstvo SP zbog novca. Šest mjeseci kasnije Katar je kupio borbene avione za Francusku - dodao je bivši predsjednik FIFA.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 06:30