Репрезентација Југославије из периода деведесетих / - Фејсбук
19/07/2021 u 18:36 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шпански АС: Репрезентација Југославије међу девет екипа које су обиљежиле историју фудбала

Како истиче овај лист, Југославија је у историји два пута играла полуфинале Светског првенства, 1930. у Уругвају и 1962. у Чилеу, и оба пута је завршила као четвртопласирана

Угледни шпански спортски лист, АС, направио је листу са девет спортских екипа које су некада чиниле крем европског и светског фудбала, а данас су на маргинама или не постоје, а по њима седму позицију заузима некадашња репрезентација Југославије.

Како истиче овај лист, Југославија је у историји два пута играла полуфинале Светског првенства, 1930. у Уругвају и 1962. у Чилеу, и оба пута је завршила као четвртопласирана. Репрезентација Југославије имала је запажених резултата и на Европским првенствима, па је тако 1960. у Француској и 1968. у Италији била вицешампион. Последњи већи успјех репрезентације, бивше државе, био је четврто мјесто 1976. године када је била домаћин. Велики домети очекивали су се и од екипе која је 1992. године требала да учествује на Европском првенству, али је због рата на простору екс Југославије била дисквалификована, па је њено мјесто заузела Данска која је освојила првенство.

На листи од девет историјских екипа нашле су се и МТК Будимпешта, екипа која је 23 пута освојила првенство Мађарске, али већ одавно не представља озбиљну силу у тамошњем шампионату. Ту су и екипе из бивше Источне Њемачке, троструки прваци Магдебург и Локомотива Лајпциг, који од уједињења нису ни приближно битни у тамошњем фудбалу, па данас таворе у трећем, односно четвртом рангу. Екипа из Лајпцига, након што је компанија Ред Бул основала свој клуб, баш у овом граду, има све мањи значај, чак и у сопственом граду. На листи су се нашли и Рекреативно Хуелва, најстарији шпански фудбалски клуб, који у својој историји нема значајнијих трофеја, али има једно финале Купа Краља 2003. године које су изгубили од Мајорке. Рекреативно је некада био стандардан члан Примере, а већ скоро деценију таворе у трећем рангу, а прије само неку годину били су пред гашењем. Међу историјски битним екипама, нашла се и једна од „седам сестара италијанског фудбала” Парма, која је у посљедњих десетак година прошла пут до четвртог ранга и назад, а од ове сезоне поново ће бити у Серији Б. Шпанци су се присјетили и репрезентације СССР-а која је била и шампион Европе, украјинског Дњипра који је 2015. године изгубио финале Лиге Европе од Севиље, а од 2017. постоји као „феникс клуб”, као и чувене екипе из САД-а Њујорк Космос, за коју су играли бројни светски познати играчи, међу којима су најпознатији свакако Пеле и Франц Бекенбауер.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 03:12