Грб Хајдука / - Википедиа
29/10/2021 u 18:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сплитски Хајдук прави стратегију за успјех: По угледу на Партизан

У тоj стратегиjи развоjа, коjа дјелуjе помало и тешко остварива у овом тренутку, Хаjдук жели да до 2027. освоjи бар двије титуле првака Хрватске, а онда и да се пласира у групну фазу Лиге шампиона

Годинама већ Хајдук из Сплита тавори у Хрватској фудбалској лиги, а на европској сцени нема га нигдје. Понос Далмације, није освојио титулу од 2004. године, вјечити ривал Динамо их редовно добија у међусобним дуелима, а последњих година озбиљнији такмац Загрепчанима су Ријека и Осијек.

У каквом је расулу сплитски великан најбоље показује чињеница да су последњих сезона на евросцени испадали од ривала слабијег квалитета, те да више не представљају фаворита чак ни против екипа из држава са изузетно ниским УЕФА коефицијентом, попут Малте, Казахстана или Грузиjе.

Хаjдук из Сплита jе одлучио да окрене нови лист и представио је навиjачима стратегиjу развоjа за период до 2027. године и jедан од клубова коjи jе издвоjен као узор за понос Далмациjе jе, Партизан.

У тоj стратегиjи развоjа, коjа дјелуjе помало и тешко остварива у овом тренутку, Хаjдук жели да до 2027. освоjи бар двије титуле првака Хрватске, а онда и да се пласира у групну фазу Лиге шампиона.

План jе и да се што прије напредуjе на УЕФА ранг листи, како би као резултат свега тога порастао и клупски буџет на 20.000.000 еура, а тренутно су 141. на ранг листи.

– Хаjдук jе тренутно 140. клуб у Европи. За све хрватске клубове, па тако и Хаjдук кључ jе играње европских такмичења. Приходи од УЕФА изузетно су важни клубовима, диже се вриједност играча, а ту jе и борба за национални коефициjент. Хаjдук jе током протеклих пет сезона играо само квалификациjе за Лигу Европе. Ова управа тиме ниjе задовољна. Управа сматра да Хаjдук може на УЕФА ранг листи да буде између 80. и 100. мјеста – поручио jе Гордан Кожуљ из консултантске фирме Делоит.

Он jе навео клубове коjе у Сплиту сада виде као узор и модел пословаља.

– Прошле године jе Милан био 80. на УЕФА листи, а Марибор jе с 5.000.000 еура био 100. То jе примјер да клубови с великим буџетом падну на нижи ниво, а клубови с малим буџетом попут Марибора, дођу до доброг резултата. Узели смо примјер Рапида, Партизана, Легиjе и АЗ Алкмара. Хаjдук и управа мораjу да размишљаjу како да дођу до буџета од барем 20.000.000 еура како би дошли до жељеног циља – нагласио jе Кожуљ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 14:49