Франческо Тоти / - Фото: EPA
09/10/2021 u 17:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Тоти: Рома ми је увијек била испред свега, али не знам да ли бих опет одбио Реал

Ако желиш да играм за твој клуб, мораћеш да купиш Рому, поручио је Тоти својевремено руском милијардеру

Мало је фудбалера у данашње вријеме који су оставили трага у једном фудбалском клубу, а један од првих који сваком љубитељу „најважније споредне ствари на свијету” падне на ум када је ријеч о вјерности, свакако је Франческо Тоти, легендарни капитен Роме.

Принц Рима, је читаву каријеру провео у Роми, био капитен, донио је „вучици” титулу, два купа и два суперкупа Италије, освојио и Светско првенство са репрезентацијом.

Данас је у заслуженој пензији, икона међу навијачима „ђалороса”, али и неко ко има велико поштовање плавог дијела Вјечног града.

Тоти је у интервјуу за „Гардијан” причао о својој каријери, одлукама које је доносио у току трајања, али и о сиутацијама када је одбио многе уносне понуде, Реала, Челзија и Милана.

Тоти је рекао да после 25 година кариjере, више од 300 голова и само jедног освоjеног Скудета нема за чим да жали.

– Нисам неко ко сједи у фотељи и размишља шта jе могао да постигне да jе бирао другачиjе. Урадио сам колико сам могао и узео све што ми се пружило – казао је Тоти.

Он је истакао и да му jедан Скудето у родном граду и клубу из дјетињства значи као десет у другом тиму.

– Град у ком си рођен увијек jе наjљепши на свијету. То jе истина, сваком jе град у коjем jе рођен и живи другачиjи од свих осталих, има посебан шмек. За мене jе Рим заиста наjљепши град на свијету. На краjу смо сви jеднаки, неки више неки мање – поручио је Тоти.

Франческо је истакао и да када би се повукла паралела између фудбала данас и некада, постоји огромна разлика, некада се играло из љубави, а данас се игра због новца.

– Почео сам да играм фудбал у другачиjим временима. Фудбал jе тада био саткан од љубави, привржености према навиjачима. Било jе много лакше играти за клуб коjи волиш, за коjи навиjаш. Ниjе мала ствар играти 25 година у jедном клубу, бити капитен, jедан од наjважниjих играча. Увијек се мјериш са другима. Немогуће jе мјерити данашње вријеме са прошлим. Данас jе све бизнис. Идеш тамо гдје ћеш да зарадиш наjвише. И то jе фер, зар не – наводи „Принц Рима”.

Могао је Тоти, као и многи други играчи да промијени средину, да се наосваја трофеја, узме огроман новац, да је само прихватио једну од бројних понуда које су слате за њега. Реал је 2006. године нудио да га учини најплаћенијим фудбалером тог времена, али је одбио. Роман Абрамович га је својевремено желио у Челзију, Тоти је глатко одбио.

– Ако желиш да играм за твој клуб, мораћеш да купиш Рому – поручио је својевремено руском милијардеру.

Ипак, шта значи љубав према Роми, Тоти је научио много раније. Са свега 12 година, њега је из Ромине школе хтио да одведе Милан. Лично је на врата његове куће дошао Ариједо Браида, тадашњи спортски директор „росонера”, ипак његови родитељи су тада одлучно рекли не. Одбили су за то вријеме баснослован новац, 150 милиона лира, односно 75.000 еура.

– Сам сам донио одлуку, а родитељи су ми давали савјете. Увијек је исправно послушати их, био сам млад и знао сам да моје вријеме тек долази, желио сам да останем – казао је Тоти.

Реал је покушао да га доведе два пута. Првог пута одбила их је управа Роме, а другог пута је пресудило срце.

– Наравно да сам размишљао о одласку у Реал. Било jе дана када сам jедном ногом био у Мадриду, другом у Риму. Али и тада сам, као што сада то тврдим, одговорно и искрено, из срца донио одлуку да останем. Осјетио сам да треба да останем и када те такав осећаj вуче, немогуће jе да одеш. Гледаjући сада на то, да сам рекао НЕ Реал Мадриду, остаjе мало сумње у мени. Реал Мадрид jе тада био jедини тим у коjи сам желио да одем и играм. Искуство у другоj земљи могло jе да буде тако дивно, за мене, за породицу. Али, донио сам одлуку трезвено и нисам погријешио – поручио је Тоти.

Тоти је у интервјуу истакао и да је све ствар судбине.

– Све нас чека одређена судбина, али битно jе да jе пригрлиш. Живиш дан, по дан, живиш оно што jе испред тебе. Идеш корак, по корак, схваташ да те чека много тога – истиче легенда Роме.

Тоти се у интервјуу присјетио и његовог краја каријере. Промјена у врху Роме, довела је до тога да буде скрајнут.

Саопштено му је да је његово вријеме прошло, те да прије дербија са Лациом, треба да изађе на терен и обрати се навијачима и тако се опрости.

– Никада не желиш заиста да престанеш да се бавиш фудбалом. Искрено, нисам одлуку клуба прихватио добро на почетку. Али, полако сам себе временом наговарао на размишљање да jе то заправо права ствар за мене – навео је Тоти.

Жали и што му након краја играчке каријере, није понуђена нека од функција у клубу. Сигурно би могао много да допринесе.
– Нисам срећан због тога, jер ми jе Рома увијек била испред свега. Али, то jе ваљда судбина. Сада, када би ме неко позвао, морали бисмо прво добро да разговарамо о свему, па бих размислио – истакао је Тоти.

Након што је окачио копачке о клин, основао је агенцију за скаутирање младих талената.

– Идеjа ми jе да нађем надарене фудбалере и покажем им прави пут. Не знам да ли ће бити jедноставно, али урадићу све како бих успио – поручује Тоти.

Признаjе ипак да неће новим генерациjама усађивати своjе фудбалске идеjе.

– Не, никакве лекциjе им нећу давати. Постоjе неке ствари коjе jедноставно имаш у себи, иначе ће тешко бити да се достигне одређени ниво. Са жељом, жртвовањем и одлучношћу, можеш да постигнеш нешто. Таленат долази у теби. Таленат не може да се стекне радом – закључио је Тоти.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:47