Челкси на европском трону / EPA-EFE-MICHAEL STEELE/POOL
02/01/2022 u 11:45 h
Davor KatićDavor Katić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Трофеjи за Челси и Виљареал - пропаст Суперлиге

Плавци у енгелском финалу Лиге шампина савладали Манчестер сити са 1:0, док је "жута подморница" у финалу Лиге Европе у Гдањску након бољег извођења пенала била боља од Манчестер јунајтеда

Понудила jе 2021. година и на клупском плану много тога, а европске трофеjе освоjили су Челси и Виљареал.

У енглеском финалу у Порту на стадиону "Драгао" Челси jе савладао фаворизовани Манчестер сити, а у jунака jе ирастао њемачки репрезентативац Каи Хаверц коjи jе постигао гол у 42. минуту – 1:0. Поново се испоставило да улога фаворита нема никакав утицаj па "Грађани", коjи су се практично прошетали до финала, нису успjели да освоjе трофеj коjи им недостаjе и на њега ће jош морати да чекаjу.

У пољском Гдањску одиграно jе финале Лиге Европе, а након бољег извођења jеднаестераца Виљареал jе савладао фаворизовани Манчестрер jунаjтед. Побjедник jе одлучен тек у 11. сериjи, након што су у претходних десет сви извођачи оба тима били прецизни. Одлука о томе ко ће подићи пехар пала jе на голмане. Прво jе Ђеронимо Руљи, голман Виљареала био прецизан, да би потом одбранио ударац колеге Давида де Хее за велико славље. Наjзад, у августу jе у Белфасту одиграна и утакмица УЕФА Суперкупа у коjоj су снаге одмjерили Челси, осваjач Лиге шампиона, и Виљарреал, побjедник Лиге Европе. Сусрет jе завршен резултатом 1:1, а пошто jе исти исход био и након продужетака приступило се извођењу jеданаестераца у коjима jе више успjеха имао клуб из Лондона.

Меси (не)заслужено добио Златну лопту

Као никад раниjе, jер се нико ниjе издвоjио велику пажњу привукла jе додjела Златне лопте коjу додјељује Франс фудбал. Седми пут ово признање освоjио jе Лионел Меси, коjи jе иза себе оставио Роберта Левандовског из минхенског Баjерна и Жоржиња из Челсиjа. Омалени Аргентинац поново jе освоjио наjвише гласова своjих колега и новинара, укупно 613, захваљуjући наjвише осваjању Копа Америке са националним тимом. Левандовски jе поново био наjбољи стриjелац Европе са чак 64 гола, али 2021. била jе нешто мање импресивна од претходне на клупском нивоу, када би извjесно добио Златну лопту да додjела ниjе отказана због пандемиjе корона вируса. Морао jе да се задовољи "утjешном" наградом за наjбољег нападача године, коjа jе jедна од двиjе нове коjе су уврштене у програм. Награда "Копа" за наjбољег младог играча отишла jе у руке везисте Барселоне Педриjу.

Интер прекинуо доминациjу Jувентуса

 

Веома занимљиви су били и национални шампионати, а коначно jе у 2021. години завршена доминациjа Jувентуса у италиjанскоj Сериjи А. Интер jе под вођством Антониа Контеа играо наjболљи фудбал током сезоне и заслужено се радовао Скудету. Наjвеће изненађење у Лигама петице направио jе Лил, коjи jе освоjио титулу у француксоj Лиги 1 и оставио иза себе Пари Сен Жермен. У Шпаниjи jе Атлетико био наjбољи, у Њемачкој је Баjерн поново ниjе имао конкуренциjу, док jе у Енглескоj нову титулу славио Манчестер сити.

Велика побједа УЕФА

 

Годину за нама jе обиљежио и пропаст Суперлиге, коjу jе жељело 12 наjбогатиjих клубова. Међутим, само неколико дана траjала jе њихова нада да ће направити своjу ексклузивну лигу. Глас ус подигли бивши асови, тренери, легенде, а онда и навиjачи. Прво су енглески клубови напустили проjекат Суперлиге, а онда и редом остали. Циjели фудбалски свиjет устао jе против Суперлиге, а УЕФА одниjела велику побjеду.

- Краj Суперлиге, вођен политичком и jавном осудом циjеле Европе, наша jе наjвећа побjеда у 2021. години. Покушаj са се креира затворено такмиченjе, чиjи jе jедини цилj био да се попуне банковни рачуни поjединих клубова, приjетио jе вриjедностима европског спортског модела и мисиjи УЕФА – изjавио jе предсjедник УЕФА Алекснадар Чеферин.

На краjу треба издвоjити и да су годину на измаку обиљежили и велики трансфери. Аргентинац Лионел Меси први пут у кариjери промиjенио jе клуб и из Барселоне прешао у Пари Сен Жермен, док jе Кристиjано Роналдо, такође минулог љета промиjенио клупски дрес. У финишу прелазног рока Португалац се из Jувентуса вратио у Манчестер jунаjтед у коjем jе и стекао свjетску славу.

Д.К.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 07:28