/ -FORO: UEFA
08/06/2023 u 16:27 h
Dan PortalDan Portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

UEFA pokrenula kampanju „Football”

Zajednički cilj je da stvorimo društvo bez diskiminacije, zasnovano na jednakosti i pravičnosti u kom je fudbal igra za sve - kazao je Dejan Savićević, predjednnik FSCG

Evropska fudbalska federacija (UEFA) pokrenula je kampanju “FootbALL” koja označava početak sveobuhvatnog programa koji će otvoriti put razdoblju inkluzivnih i jednakih mogućnosti u evropskom fudbalu, kroz blisku saradnju sa svim relevantnim akterima evropskog fudbala u cilju podsticanja pozitivnih društvenih promjena. Program čine tri stuba – kampanja, platforma i aktivacija, koji združeno uvezuju sve Uefine inicijative, manifestacije i kampanje na planu društvene održivosti. Ova inicijativa utemeljena je u kontinuiranoj posvećenosti Uefe da fudbal posluži kao katalizator za podsticanje pozitivnih promjena u društvu, uz jednostavnu, ali značajnu poruku - da u fudbalu ima mjesta za sve.

„FootbALL” će podstaći nove edukativne aktivnosti i proširiće postojeće, kao što je edukativni program „Outraged” (Ogorčen) i time dalje informisati širu javnost o naporima koje ulažu UEFA, njene članice i partneri u pravcu inkluzivnosti i jednakosti u evropskom fudbalu. Isto tako, ovaj program predstavlja doprinos ostvarenju ciljeva Uefine „Strategije održivosti”, koja podrazumijeva podsticanje, aktiviranje i ubrzavanje kolektivnog djelovanja u prilog društvenoj i ekološkoj održivosti u kontekstu evropskog fudbala.

Predsjednik Uefe Aleksander Čeferin uvjeren je u snagu fudbala da pokrene pozitivne promjene.

- Svojim univerzalnim jezikom, fudbal može da probije barijere i ujedini srca. Inkluzivnost i otvorenost instrumenti su za oslobađanje stvarnog potencijala igre koju volimo. Primajući sve u svoje okrilje, bez obzira na njihovo porijeklo, rodnu pripadnost ili ličnu sposobnost, fudbal stvara ravan teren za igru na kojem se svako osjeća prihvaćenim, poštovanim i cijenjenim – rekao je Čeferin.

Predjsenik FSCG Dejan Savićević je o ovoj kampanji rekao:

- Fudbal, najljepša igara na svijetu, ima moć da kroz svoju širinu ujedini različitosti. Na fudbalskom terenu svim smo isti i svi zaslužujemo jednake šanse. Incijativa,,FootbaALL“ daće kompletnoj fudbalskoj porodici dodatnu snagu da ostvarimo zajednički cilj – da stvorimo društvo bez diskiminacije, zasnovano na jednakosti i pravičnosti u kom je fudbal igra za sve - kazao je Dejan Savićević, predjednik Fudbalskog saveza Crne Gore.

Video kampanja za pokretanje,,FootbALL“ prenosi priče članova fudbalske zajednice, od kojih svi imaju različito porijeklo i različite uloge u fudbalu: od sudije do radnika na održavanju terena, od navijača do trenera. Cilj je da se ospore predrasude i pretpostavke gledalaca o tim akterima i da se pokaže kako, uprkos međusobnim razlikama, svi oni imaju svoje mjesto u fudbalu. Jedan takav primjer je priča Linde Repeti, koja održava teren na stadionu “Luiđi Feraris” u Đenovi. - Ljudi se iznenade kada im kažem da radim na održavanju terena, jer nema puno žena koje se bave ovim poslom u fudbalu. Uvijek sam se borila i mukotrpno radila da bih bila ovdje gdje sam.

U iščekivanju finala UEFA Lige šampiona u Istanbulu, kampanja za program “FootbALL” biće zvanično pokrenuta tokom ovog događaja. Navijači će moći da vide aktivnosti, ne samo na stadionu i reklamnim tablama oko terena, na putokazima i velikom ekranu, nego i na Uefinim kanalima na društvenim mrežama prije, tokom i poslije utakmice.

Legendarni Patrik Viera podsjeća na značaj uzajamnog poštovanja u fudbalu.

- Fudbal je jedinstven po tome što ima moć da prevazilazi granice nacionalne i etničke, rodne i vjerske pripadnosti. Od malih nogu, djeca uče da igraju zajedno i da govore jedan isti, jezik fudbala. Moramo da njegujemo i štitimo različitosti u fudbalu da bi se svako osjećao poštovanim članom te zajednice.

Krajem ovog mjeseca, prve nagrade u okviru programa „FootbALL” biće dodijeljene nacionalnom savezu, klubu, igraču i ligi koji su ostvarili izuzetan doprinos projektima inkluzivnosti, jednakosti i različitosti u fudbalu. U sezoni 2023/24. i onima koje slijede, program „FootbALL” sprovodiće se na svim UEFA takmičenjima i na nacionalnom nivou u bliskoj saradnji sa savezima. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 01:02