Крај једне ере / - WIKIPEDIA
24/06/2021 u 17:52 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

УЕФА укинула правило гола у гостима

Ова промјена се односи на сва мушка, женска и такмичења за младе, под окриљем УЕФА, а на снази ће бити од старта сезоне 2021/2022. године

Правило гола у гостима биће укинуто након 55 година, саопштила је УЕФА. 

Правило гола у гостима важило је од 1965. године према коjем jе у случаjу укупног неријешеног резултата пролаз даље обезбјеђивао тим коjи jе више голова постигао на гостуjућем терену. Ова промјена се односи на сва мушка, женска и такмичења за младе, под окриљем УЕФА, а на снази ће бити од старта сезоне 2021/2022. године.

Предсједник европске куће фудбала, Александар Чеферин, истакао је да је гол у гостима био нераскидиви дио такмичења под окриљем УЕФА децениjама, али се у последње вријеме све чешће преиспитивало да ли треба да се задржи.

– Правило jе последњих година постало контрапродуктивно jер обесхрабруjе домаће тимове да играjу нападачки плашећи се велике казне, поготка гостуjуће екипе. Такође, треба нагласити да предност домаћег терена због олакшаних путовања више ниjе толико изражена као што jе то некада био случаj. Вјеруjемо да више ниjе прикладно давати већу тежину голу постигнутом на гостуjућем него оном на домаћем терену – изjавио jе Чеферин.

Jедна од утакмица у коjима jе побЈедник одлучен овим правилом, а коjа jе наjчешће спомињана од стране критичара овог правила jе полуфинална утакмица Лиге шампиона у сезони 2002/03. између Интера и Милана. Обије су утакмице одигране на стадиону Ђузепе Меаца, на коjем обије екипе играjу своjе мечеве као домаћини. Утакмице су се завршиле резултатима 0-0 и 1-1, али jе Милан службено био гост за вријеме реванш утакмице у коjоj су постигнути голови. Због тога се Милан пласирао у финале.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 21:11