Sa svečane akademije u Baru / -FOTO: PRIMORSKI.ME
06/02/2024 u 12:51 h
D.P.D.P.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO): Veličastveni jubilej FK Mornar - proslavljen vijek postojanja

Na svečanoj akademiji održanoj u Baru govorili predsjednik Opštine Dušan Raičević, predsjednik FSCG Dejan Savićević i mnogi drugi

Svečano je u ponedjeljak bilo u Baru. Nakon promocije knjige „100 Mornarovih godina“, u Domu kulture je održana Svečana akademija povodom obilježavanja 100 godina postojanja ovog kluba. Na jednom mjestu su se okupile ne samo Mornarove, već i zvijezde crnogorskog fudbala, a predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević  uručio je i počasne nagrade Dejanu Savićeviću predsjedniku Fudbalskog Saveza Crne Gore, zatim Vasiliju Vasku Miloševiću jednom od najpoznatijih sportskih radnika u istoriji Bara, fudbalskom treneru i predsjedniku Fudbalskog saveza Opštine Bar, kao i Svetislavu Markoviću, jednom od najvećih navijača kluba, koji preko dvije decenije prati ovaj klub kojem je on svojevrsni simbol.

image

Savićević i Perović

-FOTO: PRIMORSKI.ME

-Okupljeni smo da proslavimo veličanstvenih 100 godina fudbalskog kluba Mornar, stotinu godina strasti, borbe i neizmjernog ponosa  koji danas dijelimo kao članovi ove sportske porodice. U ovom trenutku najmanje govorim kao predsjednik Opštine Bar, iz mene progovara dječak sa tribina ushićen kao onda kad se naš Mornar primicao suparničkom golu. Ta me navijačka emocija uznosi i sad jer proslavljajući 100-godišnjicu postojanja Mornara s ponosom mogu reći – pobjedili smo - kazao je predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, najavivši otvaranje Mornarove akademije u Baru.

image

Vasko Milošević i Dušan Raičević

-FOTO: PRIMORSKI.ME

U punoj sali Doma kulture prisutne je pozdravio Dejan Savićević, predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore.

-Slavu Mornara i Bara prenosile su generacije igrača, među kojima je bilo i onih koji su svoje ime upisali u najvećim uspjesima jugoslovenskog fudbala. S ove govornice i na ovaj jubilej, sa posebnim pijetetom moram pomenuti Slobodana Marovića, vašeg sugrađanina i mog saigrača iz Crvene zvezde, osvajača Kupa Evropskih šampiona i tri titule prvaka Jugoslavije. Slobodan je dao veliki doprinos sjajnim rezultatima beogradskog kluba i došao do reprezentativca Jugoslavije, što je u tom vremenu bilo izuzetno teško. Siguran sam da se Bar ponosi i ostvarenjima Dragoja Lekovića, fantastičnog golmana, koji je sa kapitenskom trakom na ruci vodio reprezentaciju Jugoslavije u finalnom meču Svjetskog prvenstva za mlade reprezentacije u Čileu 1987. godine, na kojem se okitio zlatnom medaljom. Leković je bio član Crvene zvezde i u pohodu na osvajanje Interkontinentalnog kupa u Tokiju 1991. godine. Od obnove nezavisnosti, posebno mjesto pripada Mitru Novakoviću koji je odigrao 25 utakmica za reprezentaciju Crne Gore i ostavio pečat u premijer ligi Rusije. Mitar je u svakom nastupu u dresu omiljenih boja ginuo na terenu, a posebno će se pamtiti asistencija Mirka Vučiniću za pogodat u pobjedi protiv Švajcarske 2010. godine. Danas zajedno radimo na razvoju crnogorskog fudbala – istakao je Savićević.

Šef stručnog štaba Mornara Zoran Đurašković kazao je da je ova svečana akademija za njega veoma emotivna, jer 100 godina postojanja kluba znači mnogo za sve naše građane Bara.

-Prve fudbalske korake napravio sam u Baru i zato me noćas ponosnim čini što sam među vama. Ponosan sam i na svoju grupu igrača koji su obilježili ovu godinu svojim igrama i nadam se da ćemo nastaviti u tom ritmu. Moram da se zahvalim našoj upravi kluba koja nam omogućuje sve uslove i Opštini Bar, na čelu sam predsjednikom Raičevićem. Nadam se da ćemo i u nastavku igrati ovako lijep i dopadljiv fudbal i sanjati najljepše snove koji se zovu Evropa – rekao je Đurašković.

image
-FOTO: PRIMORSKI.ME

Na svečanoj akdemiji su još govorili osnivač i trener u Školi fudbala Mornar Dejan Nenezić, jedan od autora Monografije „100 Mornarovih godina“ Željko Milović, kao i predsjednik Fudbalskog kluba Mornar Milovan Mićo Perović.

U Domu kuluture je povodom obilježavanja velikog jubileja Mornara postavljena i izložba fotografija iz istorije kluba.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 18:05