Veselin Mijač / - FOTO: SRđAN BOLJEVIć
06/09/2022 u 13:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Veselin Mijač: Došli smo u stadijum da imamo jednog ili dva igrača na prodaju svake godine

Budućnost se u posljednje tri sezone pored dominacije (osvojili smo četiri trofeja od mogućih pet) profilisala kao klub koji stvara (uvijek ih je stvarala), ulaže, razvija i prodaje svoju najtalentovaniju djecu

Međutim, ne da ih prodaje samo da bi zaradila novac, već da i igrač ima neku sigurnost u vidu napretka i minutaže, pa bilo to i kroz pozajmice od novog poslodavca.

Nakon što je Stefan Milić u februaru 2020. godine potpisao petogodišnji ugovor sa Dinamom iz Zagreba kao 20-godišnjak, ofanzivac Lazar Mijović je sa 19 godina postao novi igrač belgijskog Lomela – takođe na pet godina.

- Priča oko Lazara i Lomela je počela još prošle sezone, kao klub dugujemo veliku zahvalnost našem bivšem igraču Branimiru Ivaniševiću koji je tada ostvario kontakt, a mi smo nastavili sa pregovorima i uspješno ih finiširali. Mijoviću kao klub želimo sve najbolje i vjerujemo da smo zajednički odabrali pravu sredinu za njega - poručio je predsjednik Budućnosti, Veselin Mijač.

Podgorički klub je kroz istoriju stvarao talente najvećeg svjetskog kalibra koji su odlazili u kvalitetnije sredine. I od obnove nezavisnosti izlazni transferi su bili česti, ali prvotimci su u inostranstvo odlazili uglavnom bez obeštećenja. Sada to nije slučaj, a na dobitku su i klub i igrači...

- Kao klub smo i prošle sezone bili zadovoljni ponudom, ali smo procijenili – nakon svega što se dešavalo – da nam je Mijović potreban, kao i da je najbolje za njega da se skroz afirmiše i tek onda pređe na veći nivo. Tada nije bilo vrijeme ni da Lazar ode, ni da Budućnost ostane bez njega. Odlučili smo da je sada pravi momenat za transfer, a klub je zaradio 750.000 eura i imaće 12,5% od narednog transfera.

Pored belgijskog drugoligaša, koji ima ambiciju da se domogne elitnog društva u aktuelnoj sezoni, za 19-godišnjeg ljevaka je bilo još ponuda na stolu, ali...

- Možda smo mogli i bolje finansijski da prođemo u nekoj drugoj priči, ali za budućnost Mijovića, koji predstavlja budućnost crnogorskog fudbala i koji će vjerovatno u godinama koje slijede biti reprezentativac, je bilo najbitnije da ode u „zdravu“ sredinu gdje će moći da napreduje. Bilo nam je bitno da ne bude samo broj na treningu, nego da ima priliku da igra i da se razvija, a Lomel mu je to ponudio - rekao je Mijač, koji se nadovezao...

- Neka moja skrivena želja je bila da se oproba u Italiji, ali Lomel je na kraju bio pravi izbor, jer svi znamo šta predstavlja Belgija u svijetu fudbala što se tiče mladih i talentovanih igrača, pa nebitno da li se radi o Drugoj ili Prvoj ligi. Lomel ima razgranatu mrežu skautinga i prodaje, filijala je Mančester sitija, Mijović će dobiti pravi tretman kakav zaslužuje, a od toga svega će koristi imati naš klub, ali i reprezentacija Crne Gore.

Milić u Dinamu (sada je na pozajmici u Bravu i igra standardno), Mijović u Lomelu, a u prvom timu Viktor Đukanović, Andrija Ražnatović, pa još mlađi Damjan Dakić, Vladimir Perišić, Aleksa Ćetković, Vasilije Adžić... Postepeno uvođenje talentovanih dječaka u prvi tim, šansa kada i ako je zasluže, zatim veća minutaža ukoliko se dokažu, pa transfer – je li to neki plan kluba kao što je bio sa Milićem i Mijovićem?

- Apsolutno. To je pravi put za Budućnost, a koristi će imati i klub, ali ponavljam i – reprezentacija. Moramo da crpimo svoje resurse i mislimo na našu mladu djecu, jer koliko god nam je liga loše kotirana – imamo talenata. Dokaz za to su rezultati reprezentacije, koju čine uglavnom igrači ponikli u našem prvenstvu. Na kraju krajeva, dugoročno finansiranje naših klubova je nezamislivo bez prodaje igrača.

Budućnost je došla u situaciju da prodaje igrače...

- Polako dolazimo do stadijuma da imamo jednog ili dva igrača za prodaju svake ili svake druge godine. Naravno, željeli bismo da možemo da zadržimo te naše talente do 22 – 23. godine, ali ne smijemo da budemo sebični prema njima, jer se radi o njihovom fudbalskom napretku, ali i o finansijskoj egzistenciji.

Međutim, Budućnost još nije došla u situaciju da prodaje igrače za milion ili dva...

- Na tome ćemo da radimo, ali za to nam je potrebno da se kvalitet lige izdigne, kao i neki rezultat u Evropi. Imamo kvalitetnih priča u našem prvenstvu – Arsenal koji je sjajan, Jezero koje oduševljava na startu sezone, Dečić koji iz godine u godinu napreduje, Sutjesku... Svi zajedno treba da radimo kako bismo napravili iskorak u Evropi - jasan je Mijač.

„Plavi“ su od vikenda lideri prvoligaškog takmičenja (dijele prvo mjesto sa Dečićem i Jezerom), a sezone je počela nikada lošije – sa dva vezana poraza.

- Cilj Budućnosti i prije promjene trenera je bio titula, a velika želja dupla kruna. Na tome kursu ostajemo. Imamo novog šefa stručnog štaba, „pojačali“ smo se i sa sportskim direktorom i već se polako pripremamo za prelazne rokove – kako za zimu, tako i za ljeto – kako bismo Evropu naredne godine dočekali spremniji - poručio je predsjednik kluba, Veselin Mijač.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 19:21