Nando De Kolo / -FOTO: EVROLIGA
30/03/2023 u 16:50 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Asvel kažnjen sa 100.000 eura i oduzimanjem dvije pobjede u domaćem šampionatu

Razlog su nelegalne isplate ugovora Nanda De Kola i Žofri Lovernja

Specijalizovani košarkaški sajt BeBasket tvrdi da je Asvelu izrečena žestoka kaznena mjera.

Vijest dana u francuskoj košarci - Asvelu je izrečena kazna od 100.000 evra i oduzimanje dvije pobjede u domaćem prvenstvu zbog ustanovljenih neregularnosti u ugovorima Nanda de Koloa i Žofrija Lovernja.

Specijalizovani košarkaški portal iz te zemlje BeBasket javlja da je klub iz Vilerbana u problemu pošto Viši upravni savjet francuske lige nije dobio potrebnu dokumentaciju o ugovorima De Koloa i Lovernja.

Navodno se mjesecima šuškalo da je Asvel djelimično plaćao dvojicu igrača, odnosno dio plate im dolazi putem komercijalne "ekploatacije" njihovog lika od strane kluba, jer bi u suprotnom Asvel plaćao velike poreze za njih jer su među najplaćenijima u timu.

Takav vid isplate zarada je u Francuskoj zabranjen zakonom.

Na sve to su drugi klubovi iz Francuske reagovali i slučaj se našao pred nadležnim organima koji su zatim pokrenuli istragu.

Podsjetimo, Lovernj se mjesecima oporavlja od kidanja prednjeg ukrštenog ligamenta, a iako mu oporavak teče brže od očekivanog nije za očekivati da će igrati takmičarsku košarku prije naredne jeseni.

"Od 14. septembra 2022. godine Viši upravni savjet je nekoliko puta pitao ljude iz Asvela da pošalju dokumentaciju potrebnu da bi se ustanovili detalji oko ugovora dvojice igrača. Ovakav zahtjev podnijet je zbog samih igrača. Međutim, zahtjev nije ispunjen prema zahtjevima Višeg upravnog saveta", stoji u saopštenju francuske lige.

Specijalizovani košarkaški sajt BeBasket tvrdi da je francuskom klubu izrečena žestoka kaznena mera

Vest dana u francuskoj košarci - Asvelu je izrečena kazna od 100.000 evra i oduzimanje dve pobede u domaćem prvenstvu zbog ustanovljenih neregularnosti u ugovorima Nanda de Koloa i Žofrija Lovernja.

Specijalizovani košarkaški portal iz te zemlje BeBasket javlja da je klub iz Vilerbana u problemu pošto Viši upravni savet francuske lige nije dobio potrebnu dokumentaciju o ugovorima De Koloa i Lovernja. Navodno se mesecima šuškalo da je Asvel delimično plaćao dvojicu igrača, odnosno deo plate im dolazi putem komercijalne "ekploatacije" njihovog lika od strane kluba, jer bi u suprotnom Asvel plaćao velike poreze za njih jer su među najplaćenijima u timu. Takav vid isplate zarada je u Francuskoj zabranjen zakonom.

Kako BeBasket navodi, ostaje da se vidi da li će se slučaj naći pred Apelacionim vijećem, jer klub ima pravo na žalbu. Zaključuje se da sve ovo značajno utiče na kredibilitet nekadašnjeg asa i reprezentativca Francuske, danas predsjednika Asvela Tonija Parkera, koji je, opet, nedavno odustao od namjera da proda dionice kluba...

Na sportskom nivou uticaj bi mogao da bude ogroman, jer Asvelu prijeti da ostane bez prednosti domaćeg terena u četvrtfinalu ili polufinalu plej-ofa. Nakon primjene kaznene mjere Asvel je sada sedmi u prvenstvu Francuske sa 13 pobjeda, dvije manje od dosadašnjeg učinka sa kojim je bio peti na tabeli.

Isti izvor piše da nije poznato kakve bi posljedice ovakva odluka mogla da ima u budućnosti. Obojica imaju ugovore sa Asvelom i za narednu sezonu, što znači da će klub morati da pronađe legalan način da pokrije njihova primanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 14:17