Prvi put u pretkvalifikacijama za SP / -FOTO: FIBA
18/04/2024 u 19:33 h
Todor BrajkovićTodor Brajković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Crna Gora prvi put u pretkvalifikacijama za SP

FIBA odobrila proširenje sistema takmičenja za žene nakon završetka prethodnog Svjetskog prvenstva

Crnogorske košarkašice prvi put u istoriji učestvovaće u pretkvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2026. godine. Naime, na Mundobasketu će umjesto dosadašnjih 28 igrati 32 reprezentacije, jer je Izvršni odbor FIBA odobrio proširenje sistema takmičenja za žene nakon završetka prethodnog Svjetskog prvenstva. Samim tim ukupno 16 reprezentacija učestvovaće na dva turnira, od kojih osam timova ide u Meksiko Siti, a osam u Kigali.

Potencijalni rivali iz Afrike su Senegal, Mali, Ruanda i Mozambik, kada je Amerika u pitanju na turnirima će igrati Brazil, Meksiko, Venecuela i Argentina, a iz zone Azija/Okeanija igraće Novi Zeland, Koreja, Filipini i Liban. Pored crnogorske selekcije iz Evrope će u pretkvalifikacijama svoju šansu tražiti Mađarska, Češka i Velika Britanija.

Turniri će se održati u Meksiku i Ruandi od 19. do 25. avgusta ove godine.

Svaki turnir će se sastojati od grupne faze (dvije grupe po četiri tima), nakon čega će uslijediti polufinale i finale. Svaka grupa će imati četiri tima sa četiri različita kontinenta.

Dva najbolja tima iz svake grupe će se kvalifikovati za polufinale, dok će se pobjednik svakog turnira plasirati u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

Na kvalifikacionim turnirima za Mundobasket učestvovaće 24 tima, sa pobjednicima pretkvalifikacionih turnira u Meksiku i Ruandi i još 22 tima određena rezultatima na FIBA ženskim kontinentalnim takmičenjima u 2025.godini.

Svjetsko prvenstvo na programu je od 4. do 13. septembra 2026. godine u Berlinu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. maj 2024 08:58